Oulun seudun liikennetietosivusto Oulunliikenne.fi on otettu uudistuneena virallisesti käyttöön. Palvelu auttaa seudulla liikkuvia tekemään fiksuja päätöksiä: helpottaa bussilla kulkemista, opastaa perille pyöräteitä pitkin ja auttaa kiertämään ruuhkat.

Oulunliikenne.fi:n toiminnallisuus ja ilme ovat uudistuneet täysin. Uuden palvelun perustana on käyttäjän sijaintiin kohdentuva kartta, jonka yhteyteen on koottu kattavasti joukkoliikennettä, pyöräilyä ja kävelyä sekä autoliikennettä koskevat liikennetiedot ja hakutoiminnot. Uusi sivusto mukautuu käyttäjän päätelaitteen näytön kokoon ja on suunniteltu tiedon hakuun myös kosketusnäyttölaitteilla.
Joukkoliikenne on uuden palvelun aloitussivu, josta käyttäjä saa yhdellä klikkauksella tietoonsa lähipysäkkien seuraavat lähdöt ja kahdella klikkauksella reitinhaun valitsemastaan lähtöpisteestä määränpäähän.
– Käyttäjän mieltymyksistä riippuen tarjolla on useita tiedon hakutapoja. Pinnan alla on käteviä ominaisuuksia, joita kannattaa rohkeasti kokeilla. Ensi keväänä joukkoliikenteen osalta mukaan tulee reaaliaikaiset ennusteet ja bussien todellinen sijainti kartalla, kertoo Oulun kaupungin liikenneinsinööri Jukka Talvi.
Pyöräilijät ja kävelijät sekä autoilijat pääsevät omille sivuilleen aloitussivulta yhdellä klikkauksella. Kaikki reittihaut voi tehdä suoraan kartalta tai perinteiseen tyyliin osoitetiedot syöttämällä. Reittien vertailu eri kulkumuotojen välillä onnistuu yhdellä klikkauksella.
Palveluun on koottu myös suorat linkit Oulun saapuviin ja lähteviin lentoihin, juniin, kaukoliikenteen busseihin ja jopa meriliikenteeseen.
Oulunliikenne.fi -palvelu on käyttäjälle ilmainen. Sen tarjoavat Oulun kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Sivuston tuottaa Infotripla Oy. Palvelun tavoitteena on edistää sujuvaa, turvallista ja kestävää liikkumista sekä tehostaa liikenneverkon käyttöä. Palvelulla on nykyisin 7 000 – 8 000 päivittäistä käyttäjää, joka tekee siitä yhden Pohjois-Suomen suosituimmista internet-sivustoista. Palvelu on samalla myös näyteikkuna sovelluskehittäjille Oulun seudulta löytyvään avoimeen liikennedataan. Samoja tietoja esitetään muun muassa Google mapsissa ja Moovit-mobiilisovelluksessa.
Oulunliikenne.fi hyödyntää uusimpia internet-tekniikoita, millä varmistetaan käyttäjille helppo ja nopea toiminta. Tästä syystä palvelun käyttö edellyttää ajan tasalla olevia nettiselaimia ja laitteita.
 
– Muutos vaatii käyttäjiltä myös hieman totuttelua, kun tiedot on nyt esitetty aiemmasta poikkeavalla tavalla – lähes kaikki paikkatietona kartan päällä, kertoo ELY-keskuksen liikenteenhallintavastaava Jani Huttula.
Oulunliikenne.fi on kansainvälistestikin edistyksellinen, koska vastaavia kaikki kulkumuodot kattavia sivustoja ei juuri ole.
Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *