UUMA2 eli uusiomaarakentamisen valtakunnallinen ohjelma on muuttamassa perinteistä infrarakentamisen toimintakulttuuria luonnonvaroja ja ympäristöä säästävään sekä alueelliset mahdollisuudet huomioonottavaan suuntaan.

Ohjelman keskeinen tavoite on materiaalitehokkuus, jolloin huonolaatuiset maa- ja kiviainekset sekä teollisuuden sivutuotteet hyödynnetään ekotehokkaalla ja kustannuksia säästävällä tavalla maarakentamisen eri sovellutuksissa. Tämä tarjoaa myös kunnille mahdollisuuden säästää maarakentamisen kustannuksissa niin uudisrakentamisessa kuin perusparantamisessakin.

UUMA2–ohjelmaan on sitoutunut 20 keskeistä julkista ja yksityistä tahoa sekä ohjelmaan kuuluviin aluehankkeisiin paikallisia yrityksiä ja viranomaisia. UUMA2–ohjelmaan kuuluu myös tutkimus- ja kehityshankeosioita, jotka ovat välttämättömiä uusiomaarakentamisen edistämiseksi yleisempään ja laajempaan käyttöön. Kaikkien t&k-työryhmien (hankintamenettelyt, tekninen kelpoisuus, ympäristökelpoisuus ja elinkaari) työskentely on käynnistynyt.

Liikuntapaikkarakentamisen hankkeissa kustannushyötyä

Aikaisempien liikuntapaikkarakentamiseen liittyvien tutkimushankkeiden yhteydessä on tehty kustannusvertailuja perinteisten ja uusiomateriaaliratkaisujen välillä. Esimerkiksi sopii urheilukenttä, jonka perusparantaminen on toteutettu kuitutuhkarakenteisena vuonna 2000 Luopioisten kirkonkylän kentälle. Hankkeessa saavutettiin noin 45 prosentin kustannussäästö verrattuna perinteiseen vertailurakenteeseen. Kustannushyöty muodostuu pääasiassa materiaalisäästönä, koska hyötykäytetyt materiaalit ovat teollisuuden sivutuotteita, kuitusavea ja lentotuhkaa.

EU Life-ohjelmasta rahoitetussa Kukkia Circlet –hankkeessa toteutettiin kevyen liikenteen väylän rakentaminen hyödyntäen niin ikään kuitusaven ja lentotuhkan seosta sekä kalsiumkloridin valmistuksessa syntyvää suotokakkua. Kohteen toteutuneet kustannukset olivat noin 30 prosenttia pienemmät kuin perinteinen kiviaineksista toteutettu rakenne olisi ollut.

Lue lisää torstaina 28.8. ilmestyneestä Kuntatekniikka-lehdestä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *