Neljä kaupunkien energiayhtiötä ja Oulun Seudun Sähkö ostivat norjalaisilta Kokemäenjoen ja Kymijoen vesivoimaa.

Oulun Energia, Oy Turku Energia, Vantaan Energia Oy, Pori Energia Oy ja Oulun Seudun Sähkö ovat 26.6.2014 tehdyllä kaupalla hankkineet Statkraft Suomi Oy:n koko osakekannan. Statkraft Suomi Oy:n omistuksessa ovat Kokemäen- ja Kymijoessa sijaitsevat Kolsin, Korkeakosken ja Koivukosken vesivoimalaitokset.
Lisäksi kaupassa siirtyy 13,2 prosentin osuus Länsi-Suomen Voima Oy:stä, joka omistaa Harjavallan voimalaitoksen. Vesivoimalaitosten yhteenlaskettu nimellisteho on 66 megawattia ja vuotuinen vesivoimatuotanto on keskimäärin noin 300 gigawattituntia.
Myyjänä on Norjan valtiollinen energiakonserni Statkraft. Kauppahinta on 239 miljoonaa euroa. Järjestelyn rahoittajana toimi Pohjola Pankki Oyj.
Ostajaryhmittymän jäsenet panostavat uusiutuvaan energiaan ja hankittu vesivoima on merkittävä lisä niiden nykyiseen vesivoimatuotantoon. Tehty kauppa on mielenkiintoinen energiatoimialalla myös siksi, että Suomessa on harvoin kaupan tällaista määrää vesivoimaa. Oulun Energia, Turku Energia Oy, Vantaan Energia Oy, Pori Energia Oy ja Oulun Seudun Sähkö haluavat olla kehittämässä pitkäkestoisesti ostamiaan vesivoimalaitoksia ja lisätä näin päästöttömän tuotannon osuutta energiantuotannossaan.
 
Paavo Taipale
 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *