Oululaiset viihtyvät Rotuaarilla ja ovat ottaneet sen omaksi olohuoneekseen. Rotuaaria, toria ja muuta ydinkeskustan aluetta kehitetään yhtenäisenä kaupallisena ja toiminnallisena alueena.

1980-luvun lopulla avatun Oulun kävelykadun Rotuaarin uudistaminen moderniksi kävelykeskustaksi on ollut käynnissä jo kymmenkunta vuotta.  Työ käynnistyi vuonna 2003 laaditun ja 2009 tarkistetun keskustan liikenteen ja katuympäristön yleissuunnitelman pohjalta.
 
Rakennussuunnittelu käynnistyi syksyllä 2009, kun suunnittelijaksi valittiin Sito Oy. Suunnittelualueeseen kuului alkuperäinen kävelykatualue Kirkkokadulla ja Kauppurienkadulla.
 
Tavoitteena oli rakentaa uuden sukupolven kävelykatu, joka luo mahdollisuuksia entistä monipuolisemmalle kaupunkielämälle. Tavoitteina suunnittelussa olivat esteettömän liikkumisen parantaminen sekä kadun ilmeen parantaminen pinnoitteen, valaistuksen ja kalusteiden uusimisella.
Luonnonkivipinnoite ja sulanapitojärjestelmä
Rakennussuunnittelun yhteydessä päätetty suurin muutos yleissuunnitelmaan oli vaaleanharmaan pääosin betonikiveksi suunnitellun pintamateriaalin muuttaminen graniittikiveksi. Jo yleissuunnitelmassa koko kävelykatualue oli päätetty varustaa sulanapitojärjestelmällä.
 
Rakennussuunnittelussa päätettiin uusia kaikki rakenteet ja verkostot ’seinästä seinään’: pinnoitteet ja kalusteet, kadun rakenteet, kuivatus, kaikki katualueen verkostot, kaapelit ja tonttijohdot, katuvalaistus sekä jouluvalaistus. Suunnitteluun sisältyi lisäksi sekaviemäröinnin muuttaminen erillisviemäröinniksi.
Sulanapitojärjestelmän, vesihuollon ja sähköistyksen teknisten tilojen paikaksi tutkittiin erilaisia vaihtoehtoja. Lopulta päätettiin purkaa Kirkkokadun päässä oleva vanha esiintymislava ja rakentaa tilalle kokonaan uusi, jonka kellariin suunniteltiin tekniset tilat ja sosiaalitilat esiintyjien käyttöön.
Uusi esiintymislava on näyttävä Corten–teräksinen kehärakenne, jonka pääsuunnittelija on arkkitehti Yrjö Rossi. Tapahtumien järjestäminen oli esiintymislavan kokoa ja teknisiä liittymiä mitoittava tekijä. Uuden esiintymislavan myötä kävelykatualueella voidaan järjestää entistä monipuolisemmin erilaisia isojakin tapahtumia ympäri vuoden. Esiintymislavan rakennuskustannus oli miljoona euroa.
Suunnittelun yhteydessä on sulanapitojärjestelmästä tehty kaupungin ja sen piirissä olevien kiinteistöjen välinen sopimus, jonka pääperiaate on sulanapidon runko- ja pintaputkiston ja laitteiden rakentamisesta ja ylläpidosta aiheutuvien todellisten kustannusten jako suhteessa kaupunki 1/3, kiinteistöt 2/3.
Rotuaari laajenee
Rotuaaria on peruskorjattu vaiheittain kolmena peräkkäisenä kesänä. Rakennustyö käynnistyi alkukesästä 2011 ja kolmas ja viimeinen alkuperäisen kävelykatualueen peruskorjausvaihe valmistui loppusyksystä 2013. Rakennustyö on tehty kaupungin omana työnä ja lopputuloksen laatuun on oltu erittäin tyytyväisiä. Rotuaarin peruskorjauksen rakennuskustannukset olivat 4,5 miljoonaa euroa.
Kävelykadun laajennus Isokadulle ja Kauppurienkadulle on parhaillaan suunnitteilla. Laajennuksen tekee mahdolliseksi syksyllä 2015 keskustan alle valmistuva maanalainen pysäköintilaitos, joka mahdollistaa kadunvarsipysäköinnin vähentämisen. Kävelykadun laajennus toteutetaan johtosiirtojen osalta kesällä 2014 ja viimeistelytyöt valmistuvat syksyllä 2015. Laajennus liittyy myös Isokadun varteen rakenteilla olevaan ja keväällä 2016 valmistuvaan uuteen kauppakeskukseen.
Lue lisää torstaina 5.6. ilmestyneestä Kuntatekniikka-lehdestä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *