Fortumin tavoitteena on vähentää lähivuosina Espoon kaukolämmön päästöjä merkittävästi. Yksi keino tähän on lisätä rakennusten ylijäämälämmön eli hukkalämmön hyödyntämistä kaukolämmityksessä avoimen kaukolämpöverkon avulla.

Avoimen kaukolämpöverkon myötä lämpöä tuottavat rakennukset voivat myydä ylijäämälämpönsä markkinahintaan Fortumille. Rakenteilla oleva Espoon uusi sairaala on ensimmäisiä avoimen kaukolämpöratkaisun hyödyntäjiä Suomessa. Valmistuttuaan Espoon sairaala sekä käyttää että tuottaa lämpöä. Sairaala tarvitsee jäähdytystä, ja siksi siellä syntyvä ylijäämälämpö siirretään kaukolämpöverkon välityksellä lämmittämään muita espoolaisia kaukolämmön asiakkaita.

– Avoimen kaukolämpöverkon avulla Espoon sairaalan ylijäämälämmöllä lämpiää tulevaisuudessa vuosittain noin 50 omakotitaloa. Ylijäämälämmön hyötykäyttö on ympäristön kannalta järkevä ratkaisu, sillä se vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä lämmöntuotannossa ja lisää rakennusten energiatehokkuutta merkittävästi, kehitysjohtaja Niko Wirgentius Fortumista sanoo.

Hukkalämmön hyödyntämispotentiaali on noin 10 prosenttia koko Espoon kaukolämmön tarpeesta. Hukkalämpöä tuottavat esimerkiksi kauppakeskukset ja teollisuuslaitokset. Perinteisesti rakennusta viilennettäessä ylimääräinen lämpö poistetaan ilman hyötykäyttöä, avoimen kaukolämpöverkon ansiosta sillä lämmitetään muita kohteita.

– Hukkaenergian hyötykäyttöä laajassa mittakaavassa vauhdittaisi sen huomioiminen täysimääräisesti rakennuksien energiatehokkuutta arvioitaessa. Tällä hetkellä rakennukset eivät voi laskea tätä hyödykseen.

Fortum hyödyntää jo nykyisin hukkalämpöä Espoon alueella useassa kohteessa. Se on esimerkiksi toimittanut energiaratkaisut Tiedon ja Elisan konesalikeskuksiin, joiden avulla saadaan talteen vuosittain noin 2 500 omakotitalon lämpöenergia. Lisäksi Suomenojan voimalaitoksen yhteyteen on rakenteilla lämpöpumppulaitos, missä HSY:n jätevedenpuhdistamon tuottama hukkalämpö hyödynnetään kokonaisuudessaan kaukolämmityksessä. Talteen otettu lämpöenergia vastaa Hyvinkään kokoisen kaupungin vuotuista lämmitystarvetta (300 GWh).

Fortum ja Espoon kaupunki allekirjoittivat sopimuksen energiajärjestelmän toimittamisesta Espoon sairaalaan 19.5. Rakennustöiden ensimmäinen osa on edennyt runkovaiheeseen. Tavoitteena on saada uusi sairaala käyttöön keväällä 2016.

 

Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *