Kierrätyksen kehittäminen vaatii teollisuuden saamista mukaan.

 

Kuntien tulisi suosia uutta cleantech-ajattelumallia ja panostaa osaoptimoinnin sijasta kokonaisvaltaiseen ja toimialat ylittävään suunnitteluun, totesi johtaja Mari Pantsar-Kallio Sitrasta Jätelaitospäivien puheenvuorossaan.

 

Pantsar-Kallio kehui teollisten symbioosien toteutuvat jo nyt monissa kuntien jätelaitoksissa.

 

– Teollisessa symbioosissa toisen hukkamateriaali on toiselle arvokas raaka-aine. Äärimmäisen hyviä esimerkkejä on muun muassa Kujalan jätekeskus Lahdessa ja pääkaupunkiseudun Ämmässuolle suunniteltu ekoteollisuuspuisto. Niissä toteutuu julkisen ja yksityisen yritystoiminnan yhteistyö mallikkaasti.

 

Pantsar-Kallio painotti, että kierrätyksen kehittämiseksi on välttämätöntä saada teollisuus mukaan.

 

Jätelaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Markku Salo kertoi, että Kuntien jätelaitokset ovat hyvässä vauhdissa kiertotalouden toteuttamiseksi. Kaatopaikkakielto saadaan toteutumaan vuoteen 2016 mennessä kuntien vastuulla olevan yhdyskuntajätteen osalta kierrätyksen ja hyödyntämisen ansiosta.

Jätelaitospäivillä keskusteltiin myös muun muassa ympäristöministeriön jätelain toimivuudesta teettämästä arvinoinnista. Pääosin arviointiraportissa esitettyjä näkemyksiä pidettiin oikeansuuntaisina, mutta yksityisiä ympäristöalan yrityksiä edustavan Ympäristöteollisuus ja-palvelut YTP ry:n puheenvuorossa kritisoitiin raporttia objektiivisuuden puutteesta ja tuotiin esille joitakin lain tarkistamistarpeita.

 

Tapahtumassa esiteltiin koko joukko cleantech-hankkeita ja –tuotteita. Esimerkiksi mikrosiruperusteinen kotitalousjätepussien lajittelu oli nyt ensi kerran julkisessa esittelyssä. apahtumassa esiteltiin koko joukko cleantech-hankkeita ja –tuotteita. Esimerkiksi mikrosiruperusteinen kotitalousjätepussien lajittelu oli nyt ensi kerran julkisessa esittelyssä. 

 

Jätehuollon uranuurtajia palkittiin

 

Jätelaitosyhdistys (JLY) palkitsi Jätelaitospäivillä Turun Seudun Jätehuollon asukaspalvelupäällikkö Britt-Marie Juupin Vastuullisen jätehuollon veturi -kunniamaininnalla.

 

Britt-Marie Juup palkittiin pitkäjaksoisesta ja uraauurtavasta työstä saariston jätehuollon kehittäjänä. Pidä Saaristo Siistinä ry perusti osakeyhtiön hoitamaan saariston jätehuoltoa ja Juup palkattiin sen ensimmäiseksi työntekijäksi ja vetäjäksi 1989.

 

Lisäksi JLY palkitsi Oulun Jätehuollon johtaja Markku Illikaisen Vuoden vääntäjä –tittelillä. Oulun Jätehuollon tuoreita saavituksia on mm. Ruskon jätekeskuksen jätetäytön maisemointityön lopputuloksena syntynyt laskettelu- ja urheilukeskus.

Ville Miettinen / Paavo Taipale

 

Katso kunta.tv:stä Oulun Jätehuollon johtaja Markku Illikaisen haastattelu Ruskotunturin taustasta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *