Vantaan kaupunki on tehnyt asukkaille ohjeen, jossa yksityiskohtaisesti kerrotaan, miten tulviin voi varautua, miten tulee toimia tulvan noustessa, miten tulvatilanteessa ja miten sen jälkeen.

Tulvat ovat lisääntyneet viimeisen 10 vuoden aikana Keski-Euroopassa ja ne ovat myös aiheuttaneet aiempaa enemmän suuria vahinkoja. Myös Vantaan alueella lumien sulamisesta on aiheutunut vesistötulvia ja rankkasateista hulevesitulvia.

Vantaalla pahimmat tulva-alueet ovat Vantaanjoen varrella Luoteis-Vantaalla Lapinkylän, Seutulan ja Riipilän alueilla sekä Keravanjoen varrella Koillis-Vantaalla Nikinmäen ja Jokivarren välissä. Tulvia voi Vantaalla esiintyä monin paikoin muuallakin, kuten vuoden 2004 rankkasateiden aikaan tapahtui.

Omaisuutensa ja itsensä suojeleminen on asukkaan omalla vastuulla. Tulviin liittyvä vakuutusturva on syytä tarkistaa, sillä valtio ei ole enää kuluvan vuoden alusta lähtien ole korvannut vesistötulvista johtuvia rakennus- tai irtaimistovahinkoja.

Kaupungin ohjeessa kehotetaan asukkaita miettimään etukäteen esimerkiksi sitä, mistä kohdista vesi voi päästä rakennukseen, mitkä sähkölaitteet on tärkeintä suojata, mistä voi hankkia pumpun veden poistamiseksi ja voiko tulvan estää paikallisella tulvapenkereellä.

Tärkeää on myös huolehtia, että sadevesien purkureitit toimivat talon ulkopuolella, tarkistaa säännöllisesti talon viemärien ja läpivientien toimivuus, suojata viemärien padotuskorkeuden alapuoliset tilat sekä varata muovia ja muita tarvikkeita, joilla vesien pääsy sisälle lattiakaivojen tai wc:n kautta voidaan estää.

Vantaan kaupungin tulvaohje

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *