Hallituksen kehysriihen päätökset iskevät myös infrasektoriin. Energiaverotusta kiristetään, väylämenoja leikataan ja vesihuollon hankkeiden avustaminen päättyy. Turveveron korotuksesta sentään luovutaan metsähakkeen kilpailukyvyn parantamiseksi.

Kehysriihessä päätettiin korottaa yleisen kiinteistöveron sekä vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveron laissa säädettyjä ala- ja ylärajoja. Energiaverotusta puolestaan kiristetään 120 miljoonalla eurolla korottamalla yleisen sähköveroluokka I:n veroa. Myös lämmitys-, voimalaitos- ja työkonepolttoaineiden hiilidioksidiveroa korotetaan 90 miljoonalla eurolla. Liikenteen polttonesteiden veroa korotetaan 42 miljoonalla eurolla. Aiemmin päätetty turpeen vuoden 2015 veronkorotus peruutetaan. Ratkaisut lisäävät kotimaisen metsähakkeen kilpailukykyä.

Liikenteen väylärahoituksesta säästetään 100 miljoonaa euroa. Avustuksia korjaustoimintaan ja rakennusperinnön hoitoon vähennetään 15 miljoonalla. Uusiin kuntien vesihuolto- ja ympäristöhuoltohankkeisiin ei kohdisteta enää valtionrahoitusta.

Kohdennettuja lisäpanostuksiaohdennettuja lisäpanostuksia

Liikenneväylähankkeisiin kohdistetaan vuonna 2014 20 miljoonaa euroa ja vuonna 2015 30 miljoonaa kertaluonteisiin investointeihin työllisyyden ja kasvun kannalta kriittisimmän liikenneinfrastruktuurin vahvistamiseen. Hallitus käynnistää myös Helsingin Pisara-radan toteuttamisen ja tähän liittyvän rahoitusmallin valmistelun sekä neuvottelut rahoitusosuuksista.

Olympiastadionin perusparannukseen myönnetään 40 miljoonaa euroa rahoitusta vuonna 2014 ja vuonna 2015.

Asuntojen uustuotantoa pääkaupunkiseudulla tuetaan ottamalla käyttöön määräaikainen käynnistysavustus 20-vuotiseen takauslainamalliin liittyen vuoden 2015 loppuun saakka sekä toteuttamalla 20-vuotinen korkotukimalli vuoden 2015 alusta.

 

Helsingin Malmin lentokenttä otetaan asuntokäyttöön. Valtion toiminnot lopetetaan kenttäalueella mahdollisimman nopeasti, viimeistään vuoteen 2020 mennessä.

Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *