Suurinvestointeja tekevällä Espoolla on ollut pitkään murheena vanhojen pientaloalueiden tonttikatujen tila. Vuosituhannen alussa näiden "kotikatujen" rakentamisessa ryhdistäydyttiin.

 

​Espoon vanhojen alueiden katujen rakentamisohjelman toteutus on jotakuinkin puolimatkassa. 2000-luvun alussa määriteltiin ohjelma, jonka avulla pyrittiin vauhdittamaan vanhojen kaavoitettujen, tiivistyvien pientaloalueiden (ns. KTP-alueet) kunnallistekniikan rakentamista. Alueen katujen rakentamista on seurattu tarkennetusti vuodesta 2005 lähtien ja kohteilla on ollut myös erillinen vuosittainen investointimäärärahansa.

Tänä vuonna näitä ns. ”kotikatuja” rakennetaan noin kuudella miljoonalla eurolla. Joinakin vuosina niihin on sijoitettu jopa yli 10 miljoonaa. Kotikatuja arvioidaan olevan rakentamatta vielä noin 80 miljoonan euron edestä. Kaikkien kotikatujen arvioidaan olevan valmiina 2020-luvun aikana. Rakentamisaikataulu riippuu siitä, minkä verran Espoo pystyy tulevien vuosien investointibudjeteissa osoittamaan määrärahaa tähän
tarkoitukseen.

Monet espoolaiset ovat odottaneet oman kotikatunsa rakentamista jo vuosikausia. Viime vuosina on panostettu kotikatujen rakentamisen ohjelmointiin niin, että toteutusjärjestys on tasapuolinen ja laadittu yhdenmukaisilla kriteereillä.

 

Espoossa kotikaduilla tarkoitetaan 25 asuinaluetta, jotka ovat rakentuneet eri tavoin ennen nykymuotoisen asemakaavan vahvistumista. Alueilla on yleensä hiekkapintaiset kadut ja vesihuolto; sen sijaan sadevesiviemärit, jalkakäytävät ja pyörätiet usein puuttuvat. Vanhat katujärjestelyt eivät ole myöskään aina täysin myöhemmin vahvistuneen
asemakaavan mukaisia.

 

Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *