”Uusien toimijoiden tuleminen markkinoille on tehty mahdottomaksi.”

Euroopan komission mukaan julkisia hankintoja koskeva lainsäädäntö ja käytännöt eivät ole täysin onnistuneet, totesi vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola työ- ja elinkeinoministeriöstä Valtakunnallisilla Viherpäivillä Tampereella.

Julkisten hankintojen tarjouskilpailujen tarkoituksena on hyödyntää markkinakilpailua ja saada paras hinta-laatusuhde yhteiskunnan varoilla tehdyissä ostoissa. Jotta tavoite toteutuisi, tulisi kilpailun tosiasiallisesti myös toteutua julkisissa hankinnoissa.

– Vuonna 2010 julkistetussa Euroopan komission tutkimuksen mukaan pk-yritysten osallistumisen tasoon vaikuttavat muun muassa julkisen hankinnan kokoluokka, toimittajille asetettujen vaatimusten taso sekä tarjouskilpailuun osallistumisesta toimittajalle syntyvä hallinnollinen taakka, Ukkola sanoo.

Ukkolan mukaan hankintamenettelyyn osallistuminen on saattanut edellyttää siinä määrin työtä ja erilaisten selvitysten toimittamista, että hallinnollinen taakka on johtanut pk-yritysten jäämiseen tarjouskilpailujen ulkopuolelle.

Sellaisiakin käytäntöjä on ollut, että esimerkiksi toimittajan liikevaihtoa koskevat vaatimukset on asetettu niin korkealle, että pk-yritykset eivät ole voineet täyttää niitä.

Viheralalla ongelma on esimerkiksi suuri urakkakoko, kertoo Viheraluerakentajat ry:n puheenjohtaja Anssi Koskela.

– Osaurakkatarjouksia ei hyväksytä. Hintataso on painettu alas ja hallinnolliset vaatimukset nostettu ylös. Pienet ja vasta aloittaneet yrittäjät tipahtavat kisasta jo lähtöviivoilla, Koskela sanoo.

Koskelan mielestä pienten ja uusien toimijoiden pääseminen markkinoille on suorastaan mahdotonta.

– Kilpailutuksessa on otettu käyttöön liikevaihtovaatimukset jopa kolminkertaisesta liikevaihdosta urakan arvioituun hintaan nähden. Hallinnollinen taakka suosii suuria toimijoita, joilla on resurssit laatia mittavia selvityksiä taloudestaan ja referensseistään. Mielestäni kaksinkertainen liikevaihtovaatimus olisi kohtuullinen ja täysimittaiset selvitykset tulisi vaatia vain kisan voittajalta, vaatii Anssi Koskela.

EU:n julkisia hankintoja koskevaa lainsäädäntöä uudistetaan parhaillaan. Markus Ukkolan mukaan tulevaisuudessa hankintalainsäädäntö kannustaa ja mahdollistaa nykyistä laajemmin pk-yritysten huomioimisen julkisissa hankinnoissa. 

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *