EU:n Alueiden komitea pitää valitettavana, ettei paikallis- ja alueviranomaisia mainita lainkaan Euroopan unionin ilmasto- ja energiapolitiikan puitteita hahmottelevassa vihreässä kirjassa. Alueiden komitea myös kiristäisi päästötavoitteita.

– Paikallis- ja aluetaso ovat keskeisessä asemassa ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa. Siksi komission tulee tukea ja kannustaa jäsenmaiden alueita ilmasto- ja energiatoimenpiteissä kohdennettujen kehittämis- ja rahoitusohjelmien avulla, Alueiden komitean jäsen, Espoon kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Sirpa Hertell (vihr.) totesi komitean täysistunnossa Brysselissä torstaina 30. tammikuuta.
Alueiden komitean hyväksymän lausunnon mukaan EU:n yhteinen, laillisesti sitova kasvihuonekaasujen päästövähennystavoite tulee asettaa 50 prosenttiin vuoden 1990 päästöistä. Päästövähennysten taakanjaosta on sovittava jäsenmaiden kesken erikseen. Uudet kansalliset osatavoitteet on laadittava jäsenmaittain sitoviksi.
EU:n yhteisen, laillisesti sitovan fossiilisen energian tuotantoa koskevan päästökaupan piirissä on reilut 40 prosenttia jäsenmaiden päästöistä.
– Nykyisessä muodossaan päästökauppa ei tuota odotettuja tuloksia, koska hiilidioksidin hinta on liian alhainen. Alueiden komitea suosittaa otettavaksi käyttöön päästövähennystavoitteen lisäksi kaksi sitovaa osatavoitetta, jotka ovat uusiutuva energia ja energiatehokkuus, Hertell sanoi.
Muun muassa Suomen hallitus ja Kuntaliitto ovat pitäneet vihreässä kirjassa esitettyjä linjauksia hyväksyttävinä. Niiden mukaan päästövähennystavoite olisi 40 prosenttia ja uusiutuvien energialähteiden osuus unionitasolla 27 prosenttia, mutta sitovaa maakohtaista taakanjakoa ei tehtäisi. Alueiden komitea esittää nyt suomalaisedustajansa valmisteleman lausunnon perusteella selvästi vihreässä kirjassa esitettyä tiukempaa linjaa päästöjen hillitsemiseksi.
 
Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *