Rakennus oli toteutettu ilman suunnitelmia, ja rakentamisen laatu oli kehno.

Laukaassa 13.2.2013 tapahtuneen maneesisortuman tutkinta on valmistunut. Sortumassa kuoli yksi lapsi ja loukkaantui neljä ihmistä.

Sortumatapahtuma oli nopea, joten ratsastustunnilla olleilla ei ollut mahdollisuutta ehtiä pois sortuman alta.
 
Maneesi oli vuonna 1995 valmistunut teräsrakenteinen halli, jonka pääkannattajina olivat kolminivelkehät.

– Onnettomuuden välitön syy oli yhden kolminivelkehän yläkulmanurkan kainaloliitoksen pettäminen, joka johti jatkuvaan ja nopeaan sortumaan, tutkintaraportissa todetaan.

– Rakenteet olivat selkeästi alimitoitettuja sekä huonosti toteutettuja johtuen virheistä ja puutteista suunnittelussa, yksittäisten rakenneosien valmistuksessa sekä rakennetyössä.

Rakenne oli samanlainen kuin Liedossa 2010 sortuneessa rakennuksessa, jonka ongelmista Onnettomuustutkintakeskus antoi tuolloin laissa määritellyn ilmoituksen turvallisuusuhasta.

Viesti kulki ympäristöministeriöstä ELY-keskusten kautta kuntien rakennusvalvontoihin, mutta ei päätynyt Laukaan maneesin käyttäjälle.

Maneesin suunnittelussa, konepajavalmistuksessa ja rakentamisprosessissa oli vakavia puutteita ja virheitä.

Rakennuksesta tehdyt suunnitelmat poikkesivat toisistaan, ja esimerkiksi kantavia rakennekehiä oli lopulta seitsemän, kun niitä rakennusluvan saamista varten tehdyissä arkkitehtisuunnitelmissa oli ollut kahdeksan.

Rakennukseen liittyviä työselostuksia tai taloteknisiä suunnitelmia ei ollut.

Teräsrakenteissa olleet tutkitut hitsiliitokset olivat pääsääntöisesti puutteellisia, ja teräsrakenteisista katto-orsista ei ollut laskelmia.

Kokoonpanotyössä käytettäviä hitsaussuunnitelmia ei ollut, ei myöskään hitsaustyön suorittaneiden pätevyystodistuksia.

– Hitsaustyön laadun heikkoudesta sekä suunnitelmapuutteista johtuen liitoksista tuli heikkoja ja hauraita. Tämä mahdollisti osaltaan ylirasitustilanteen hauraan ja nopean murtotavan, raportin analyysiosassa todetaan.

Tutkintaraportti Onnettomuustutkintakeskuksen verkkosivuilla (pdf)

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *