Sitran mukaan Suomen pitää varautua nykyistä paremmin luonnonvarojen hupenemiseen.

Resurssitehokkuudelle, luonnonvarakysymyksille ja päästöjen vähentämiselle on Suomessa entistä enemmän kysyntää, sanoo johtava asiantuntija Johanna Kirkinen Sitrasta.

– Suomi on ollut peränpitäjien joukossa EU:n resurssitehokkuustilastoissa, mutta nyt meilläkin on huomattu, että resurssien järkevällä käytöllä ja energiansäästöllä on valtava merkitys kuntien talouteen ja päästöjen vähentämiseen, Kirkinen sanoo.

Sitran mukaan Suomen pitää alkaa entistä paremmin varautua luonnonvarojen hupenemisen ja ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin. Runsaiden ja halpojen resurssien aika on pian ohi, ja edessä on raaka-aineiden, energian ja mineraalien hintojen nousu.

Resurssien niukkuus ja hintojen epävakaus on ongelma, joka vaikuttaa haitallisesti myös talouteen. Suomi tarvitsee tuotannon ja kulutuksen muutoksen, joka ensimmäistä kertaa perustuu siihen, että energiaa ja raaka-aineita käytetään aiempaa vähemmän.

– Nykyinen tuhlaus ei yksinkertaisesti voi jatkua, on pakko alkaa säästää resursseja ja käyttää niitä järkevästi. Mutta sen sijaan että tämä olisi negatiivinen asia, yritämme saada kaupungitkin huomaamaan Suomen menestyksen mahdollisuudet uudessa tilanteessa”, sanoo Sitran johtaja Jukka Noponen.

Resurssiviisauden vetovoimasta kertoo sekin, että kiinnostus Sitran 4.12. järjestämää resurssiviisausseminaaria kohtaan on ylittänyt odotukset.

Tapahtumaan, joka suunniteltiin 300 hengelle, on tullut jo lähes 400 ilmoittautumista. Sitra välittää seminaarin suorana verkossa.

Finlandia-talolla pidettävässä seminaarissa puhuvat muiden muassan muassa World Resource Forumin perustaja ja puheenjohtaja Xaver Edelman, tutkimusjohtaja Per Mickwitz Suomen ympäristökeskuksesta sekä resurssitehokkuuden asiantuntija, EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *