Tyksin puoli vuotta toimineessa T-sairaalassa uusi tekniikka ja potilaslähtöinen suunnittelu paransivat logistiikkaa, tehostivat hoitoa ja vähensivät potilaiden siirtämistä. Varjopuolena oli etäisyyksien kasvu ja ovet, jotka väsyttävät hoitajat.

Lähihoitaja Virpi Sellgren työntää sairaalavuoteen akuutin sisätautiosaston oviaukosta sisään. Hänen askeltensa ääni erottuu, sillä sairaalan käytävällä on hiljaista. Niin, hiljaista, vaikka Tyksin joulukuussa 2012 valmistuneessa T-sairaalassa on seitsemän poliklinikkaa, 13 vuodeosastoa ja noin 1 600 työntekijää.
Entisellä osastolla A-sairaalassa kulkeminen oli ahdasta. Vuonna 1938 käyttöön vihityssä rakennuksessa potilaita makasi vuoteissaan käytävillä. Tunnelma oli rauhaton.

T-sairaala suunniteltiin sairaalarakentamisen nykysuuntausten mukaan eli potilaslähtöisesti. Sellgrenin ympärillä on 108 000 neliömetriä, jossa on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ”kuuma” sairaala eli teho, valvonta ja erikoissairaanhoito. Se on yksi Euroopan moderneimmista.

– Potilaiden yksityisyys parani. Nyt osastolla on vain yksi neljän hengen huone ja muut ovat yhden – kahden hengen huoneita. Jokaisessa huoneessa on inva-wc ja suihku. Ennen potilaspaikkoja oli 32 ja suihkuja kaksi. Huoneet olivat neljälle potilaalle, sairaanhoitaja Reetta Kiikeri kertoo.

Sellgren mahtuu kääntämään sairaalavuoteen hyvin, sillä käytävät ovat leveät ja entiset käytävä- eli ylipaikkapotilaat ovat huoneissa. Joskus tilaa tuntuu olevan liikaakin. Sellgrenin jalat väsyvät, sillä hän kävelee enemmän kuin ennen. Koska etäisyydet ovat pidemmät, hoitajan aikaa kuluu tavaroiden ja lääkkeiden hakuun.

– Potilashuoneissa ei ole kaappitilaa, jossa voisi säilyttää perustarvikkeita kuten vaippoja, lakanoita ja pesulappuja, sairaanhoitaja Berit Bergström sanoo.

– Laitteita meillä sen sijaan on. Joka paikalle on potilasmonitori, jolla seurataan muun muassa sydämen toimintaa ja hengitystä, Kiikeri kertoo.

Tehokkaammin hoitoa

Suunnittelun tavoitteena oli vähentää potilaiden turhaa siirtämistä sairaalassa. Tilojen, kiinteistötekniikan, hoito- ja kuvantamislaitteiden sijoittamisella pyrittiin luomaan katkeamaton hoitoketju.

Paitsi potilas, myös sairaala hyötyisi.

– Kun uuden sairaalarakennuksen toiminnat, prosessit ja tilat jäsennetään logistisesti hyvin, on mahdollista tehostaa toimintakuluja 10 – 20 prosenttia, Kuntaliiton kehityspäällikkö Heikki Punnonen arvioi.

Tyksin kiinteistöpäällikkö Timo Seppälä ei osaa vielä sanoa, päästiinkö siihen.

– Potilassiirtojen kappalemäärä on pienentynyt, mutta etäisyydet uusien tilamitoitusten myötä kasvoivat. Vuoden 2006 hankesuunnittelun jälkeen hoidon tarve yleensä on kasvanut. En osaa sanoa, onko T-sairaala pystynyt vähentämään sitä, mutta ainakin hoitoa saadaan tehokkaammin.

U-sairaalaan verrattuna T-sairaala kuluttaa kaukolämpöä puolet vähemmän kuutiometriä kohden.
 
Lue lisää torstaina 7.11. ilmestyneestä Kuntatekniikka-lehdestä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *