Helsinki nosti päästövähennystavoitetta, Espoo lisää aurinkovoimaa, Vantaa hankki säästöjä pienellä investoinnilla.

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat tänä vuonna tehneet useita merkittäviä päätöksiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ilmenee Helsingin Seudun Ympäristöpalvelujen (HSY) julkaisemasta Pääkaupunkiseudun ilmastotekoja -katsauksesta.

Katsauksessa esitellään esimerkkejä ilmastomuutoksen hillitsemiskeinoja liikenteessä, maankäytössä, sähkönkulutuksessa, rakennuksissa, hankinnoissa, kulutuksessa ja jätteissä sekä energiantuotannossa ja jakelussa.

Helsingin kaupunki nosti huhtikuussa hiilidioksidin päästövähennystavoitteen 30 prosenttiin vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Aiempi tavoite oli 20 prosenttia. 

Lisäksi Helsingin Energia nostaa uusiutuvan energian osuuden 20 prosenttiin vuonna 2020, ja kaupungin työntekijöiden työasemien sähkönkulutusta on saatu vähennettyä noin 740 000 euron edestä.

Espoo puolestaan aikoo kaksinkertaistaa nykyisen 550 neliön laajuisen aurinkopaneelikapasiteettinsa vuoteen 2016 mennessä sijoittamalla aurinkopaneeleja kaupungin katoille ja hankkia lähivuosina aurinkoenergiaa usean sadan neliön verran. 

Espoon Ämmässuon jättenkäsittelykeskukseen rakennetaan ensi vuoden loppuun mennessä mädätyslaitos, jonka biojätteestä tuotetaan uusiutuvaa energiaa ja multatuotteen raaka-ainetta.

Vantaalla on saavuttanut säästöjä energiatehokkuutta edistävillä E-palveluhankkeilla. Kolmen tuhannen euron investoinnilla on säästetty kolmessa kuukaudessa 70 000 euroa. Hankkeessa on mukana 15 kiinteistöä. E-palveluhankkeet muistuttavat ESCO-hankkeita, mutta ne eivät sisällä investointeja.

Liikenteen päästöt pääkaupunkiseudulla vähenevät, kun Helsingin Seudun Liikenteen tilaamassa liikenteessä vähäpäästöisten bussien osuus kipuaa yli 60 prosenttiin vuonna 2014. Vuoden 2014 alusta bussiliikenteeseen tulee 85 uutta, vähäpäästöistä bussia.

Linkki: HSY:n katsaus Pääkaupunkiseudun ympäristötekoja

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *