Räskin pientaloalueen energiatehokkuus teki vaikutuksen Motivan raatiin.

Räskin aluesuunnitelma Kotkassa on voittanut pääpalkinnon Motivan Vuoden uusiutuva energiateko 2013 -kilpailussa.

Kilpailussa haettiin asuinrakentamisen edelläkävijöitä, jotka suunnittelevat tai saneeraavat asuinaluetta tai yhdyskuntaa

Räskin pientaloalueen yksi teema energiatehokkuus. Rakentajia suunnitellaan kannustettavan alhaiseen E-lukemaan muun muassa tontin vuokran alennuksilla. Tämä edistää myös uusiutuvan energian käyttöä rakennuksissa.

Räskin asemakaavaan on laitettu maankäyttö- ja rakennuslain mukainen velvoite liittyä kaukolämpöön. Velvoite joustaa siten, että rakentaja voi valita kaukolämmön sijasta vaihtoehtoisen uusiutuviin perustuvan lämmitysjärjestelmän, kuten maalämmön tai pellettikattilan. 

– Raati arvosti selkeätä ja konkreettista suunnitelmaa, joka on tehty kaupungin näkökulmasta. Lisäksi kiiteltiin toimintamallin helppoa monistettavuutta. Kaupunki haluaa käyttää palkintorahat rakentajille suunnattuun koulutukseen, jossa käsitellään energiatehokkuuden rinnalla myös sisäilma- ja kosteudenhallinta-asioita, mitä raati arvosti erityisesti. Myös polkupyörien paikoituksen järjestäminen kiinteistöillä herätti positiivista mielenkiintoa, kertoo raadin työtä vetänyt Iiris Lappalainen Motivasta.

Kilpailussa saivat raadin kunniamaininnat Oulun Hiukkavaaraan alue, Porvoon Skaftkärr ja Helsingin Energian Sakarinmäen koulu, joka palkittiin saneerauskohteena.

Motivan tiedote

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *