Metropolilain valmistelu käynnistyy. Lainsäädäntöä valmisteleva työryhmä asetettiin tänään.

Valtio käynnistää erityisen kuntajakoselvityksen metropolialueella, ja kuntajakovaihtoehdot halutaan selvittää myös Helsingin ja Vantaan osalta.
 
Metropolialueella on meneillään kaksi kuntien itse käynnistämää kuntaliitosselvitystä, jossa ovat mukana kaikki alueen 14 kuntaa lukuun ottamatta Helsinkiä ja Vantaata, joille valtiovarainministeriö esittää erityisen kuntajakoselvityksen käynnistämistä alueen kokonaisuuden varmistamiseksi.
 
Erityisessä kuntajakoselvityksessä tarkasteltaisiin kuntaliitosvaihtoehtoja Espoon, Helsingin, Kauniaisten, Keravan ja Vantaan kaupunkien sekä Kirkkonummen, Sipoon ja Tuusulan kuntien välillä. Myös Vihdillä olisi mahdollisuus osallistua selvitykseen.
 
Nämä kunnat sisältyivät aiemmin tänä vuonna valmistuneessa esiselvityksessä Helsingin ja Vantaan kaupunkien osalta ehdotettuihin selvitysvaihtoehtoihin.
 
Kuntajakoselvityksen aluerajauksesta, toimeksiannosta ja selvittäjistä tullaan kuulemaan kuntia ennen selvityksen asettamista.
 
Vihdin kunnan osallistumisesta erityiseen kuntajakoselvitykseen päätettäisiin kuntien lausuntojen perusteella.
 
Väliraportti metropolihallinnosta maaliskuussa
 
VM asetti tänään työryhmän valmistelemaan lainsäädäntöä metropolihallinnosta.
 
Valmistelu perustuu hallituksen rakennepoliittisessa ohjelmassa 29.8.2013 tehtyihin linjauksiin, joiden mukaan metropolihallinnon päättävä elin olisi vaaleilla valittu valtuusto.
 
Metropolihallinto hoitaisi muun muassa maankäyttöön, asumiseen ja liikenteeseen sekä metropolialueen kilpailukykyyn liittyviä tehtäviä. 
 
Työryhmä valmistelee ehdotukset muun muassa metropolihallinnon rahoituksen ja päätöksenteon järjestämisestä, metropolihallinnon tehtävistä sekä kuntien, valtion, muiden toimijoiden ja metropolihallinnon välisestä toimivallasta ja työnjaosta. Työryhmän tulee myös tehdä ehdotus metropolihallinnon aluerajauksista.
 
Työryhmän toimikausi päättyy 15.9.2014. Työryhmä antaa maaliskuussa väliraportin ainakin metropolin hallintomallia, tehtäviä ja rahoitusta koskevista alustavista ehdotuksistaan.  Puheenjohtajana ryhmässä toimii valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osaston osastopäällikkö Päivi Laajala.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *