Kuntien jätelaitokset tyrmäävät ympäristöministeriön esittämän tuottajavastuun viivästymisen, kierrätyspisteiden vähentämisen ja keräyksen kulujen maksattamisen kuntalaisten jätemaksuilla.

Pakkausasetusluonnos lykkäisi pakkausjätteen tuottajavastuun toteutumista lähes kahdella vuodella. Jätelaitosyhdistyksen mielestä se romahduttaisi kierrätyksen heikentämällä keräyksen palvelutasoa ja jättäisi kulut kuntalaisten maksettavaksi jätemaksuilla. Asetusluonnos on JLY:n mielestä jätelain hengen ja eduskunnan asettaman kunnianhimoisen kierrätystavoitteen vastainen eikä sillä tulla täyttämään yhdyskuntajätteen kierrätystavoitetta vuoteen 2016 mennessä.
 
Asetusluonnos velvoittaisi tuottajia järjestämään lasin, metallin ja kartongin keräyksen vasta vuonna 2016 jätelain asettaman päivämäärän 1.5.2014 sijasta. Keräyksen kustannukset jäisivät jätelain vastaisesti kokonaan asukkaiden maksettavaksi jätemaksuilla lähes kahden vuoden ajaksi ja suurelta osin sen jälkeenkin.
 
Lasille ja metallille on tällä hetkellä yli 4000 kierrätyspistettä, jotka ovat lähinnä kuntien jätelaitosten järjestämiä. Kartongin alueellisia kierrätyspisteitä on yli 2000. Asetusluonnos velvoittaisi tuottajia järjestämään keräyspisteitä alle puolet nykyisestä määrästä.
 
Palvelutaso laskisi radikaalisti. Asetusluonnos mahdollistaisi – ainakin teoriassa – sen, että esimerkiksi Helsingin ja lähialueen yli miljoonalla asukkaalla olisi vain kolme kierrätyspistettä, joista kaksi tulisi Helsinkiin. Nykyisin alueella on satoja kierrätyspisteitä kiinteistökohtaisen keräyksen lisäksi.
 
Pakkausten erilliskeräys haja-asutusalueilla uhkaa JLY:n mielestä romuttua lähes täysin. Esimerkiksi Paraisten saaristoalueella Nauvo, Korppoo, Iniö ja Houtskari jäisivät kokonaan ilman pakkausten keräystä. Ainoa keräyspiste tulisi Paraisten kaupunkikeskustaan. Vakituisten ja loma-asukkaiden lisäksi tuhannet venekunnat vuosittain ovat tukeutuneet alueen jätelaitoksen ylläpitämään keräysverkostoon ja jäisivät asetusluonnoksessa esitetyllä tavalla vaille palvelua.
 
Jätelaitosyhdistys ehdottaa, että pakkausjätteen keräyksen perustana olisi pääosin kuntien jätelaitosten ylläpitämä nykyinen kiinteistökohtainen ja alueellinen keräys ja kuljetus, jotka kattavat koko maan. Järjestelmä on käytettävissä heti ja tuottajien vastuu voi alkaa jätelain alkuperäisen aikataulun mukaisesti 1.5.2014. Keräyksen palvelutaso säilyisi ja sitä voitaisiin edelleen kehittää ilman siirtymäaikoja. Nykyisen verkoston lisäksi tuottajat ja kunnat voisivat perustaa uusia pisteitä täydentämään keräystä.
 
Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *