Palosuojelurahasto on myöntänyt innovaatiopalkinnon Oulun seudulla kehitetylle hälytysajoneuvojen liikennevaloetuus-järjestelmälle. Innovaatiopalkinnon saajat julkistettiin torstaina 29.8.2013 Pelastustoimen ajankohtaispäivillä Turussa.

Palkinto myönnettiin projektin ohjausryhmälle, jossa ovat mukana Jukka Talvi Oulun kaupungilta, Kari Malinen ja Mikko Malmstedt Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta, Jani Huttula Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta sekä Samu Oja Signal Partners Oy:stä. Menetelmän kehittämisestä on vastannut liikenneinsinööri Jukka Talvi.
Ns. HALI-järjestelmä ohjaa liikennevalot automaattisesti vihreäksi aina, kun hälytysajossa oleva ambulanssi tai paloauto lähestyy risteystä. Toiminta perustuu satelliittipaikannukseen ja langattomaan tiedonsiirtoon. Ohjauksissa käytetään hyväksi myös tietoja hälytysajoneuvojen hallintalaitteista. Esimerkiksi suuntavilkun käytöllä ennakoidaan etuustarvetta jo risteävälle tielle.
Jukka Talven mukaan etuuksissa käytetään uudella tavalla yleisesti käytössä olevaa ja siten kustannustehokasta tekniikkaa. Tavoitteena on ollut tehdä hälytysajosta kaikille turvallista ja selkeää sekä nopeuttaa avun saapumista ja minimoida muulle liikenteelle aiheutuvat haitat. Käynnissä olevan vaikutusarvioinnin perusteella järjestelmä on maksanut itsensä takaisin alle vuodessa, kun huomioidaan yhteiskunnalliset hyödyt ja kustannukset. Vastaavalla menetelmällä toteutetuista etuuksista voi tulla jopa liikennevalojen ja hälytysajoneuvojen perusominaisuuksia.
HALI kattaa tällä hetkellä kaikki Oulun seudun noin 160 liikennevaloristeystä sekä valtaosan ambulansseista ja paloautoista. Hyvien kokemusten myötä järjestelmä laajenee tänä vuonna Raaheen, Ylivieskaan ja Kuusamoon sekä ensi vuonna Kajaaniin, Sotkamoon ja Kuhmoon.
– Mielellään järjestelmään otettaisiin myös poliisi mukaan, jolloin alkuperäinen tavoite kaikki hälytysajot ja liikennevalot kattavasta järjestelmästä voisi toteutua, toteaa Talvi.
Etuusjärjestelmää on esitelty Suomen suurimmille kaupungeille ja useille muille tahoille. Kotimaan lisäksi HALI on herättänyt kiinnostusta ulkomaita myöden. Järjestelmää esitellään muun muassa lokakuussa Tokiossa pidettävässä älyliikenteen maailmankongressissa.
 
HALI-järjestelmää esiteltiin myös Kuntatekniikka-lehden numerossa 7/2012 s. 46-48.
 
Paavo Taipale

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *