Infraan toivotaan lisäpanostusta väylien rappeutumisen vuoksi.

Rakentamisen määrässä on vuonna 2013 odotettavissa 3 prosentin vähennys edellisvuodesta, arvioi Rakennusteollisuus RT:n suhdannekatsaus.

Jo viime vuonna rakentamisen hinta- ja kustannustason nousu laantui ja rakennusinvestoinnit supistuivat 4 prosenttia. Kausityöttömyys on kuluneen talven aikana ollut tavanomaista suurempaa.

Suhdannekatsauksen mukaan rakentamisen näkymät eivät ole kevään aikana selkeytyneet, ja epävarmuus leimaa edelleen alan yritysten tunnelmia. Toisaalta ei ole viitteitä voimakkaasta laskustakaan.

Asuntorakentaminen vähenee yhä. Vuokra-asuntoihin kohdistuu voimakas kysyntä, minkä vuoksi asuntosijoittaminen on ollut parhaiten tuottanut kiinteistösijoittamisen muoto. Asuntokauppaa ovatkin piristäneet viime vuosina perustetut asuntorahastot, jotka ovat sijoittaneet uusiin asuntoihin.

Varainsiirtoveron muutoksen voimaantulo maaliskuussa joudutti uusien asuntojen kauppaa alkuvuodesta. Sen jälkeen kaupankäynti on ollut hiljaisempaa, mihin vaikuttavat myös pankkien tiukentuneet lainaehdot ja marginaalien kasvu. Pientaloteollisuuden myynti on jäljessä viime vuoden kevääseen nähden ja omakotitalojen tuotanto vähenee edelleen.

– Valtionhallinnon viimeaikaiset linjaukset ovat olleet rakentamisen kannalta myönteisiä. Kehysriihen päätökset ovat omiaan vauhdittamaan valtion tukemaa vuokra-asuntotuotantoa ja lainakatosta pidättäytyminen ehkäisee häiriöiden syntymistä asuntomarkkinoilla, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti toteaa.

Infrarakentaminen kokonaisuudessaan supistuu tänä vuonna 5 prosenttia, sillä alan suhdannetilanne on heikentynyt talonrakentamisen myötä. Liikenneverkkojen kunto on heikentynyt, ja suunnan nähdään olevan yhä huonompaan päin.

– Näkemyksemme mukaan väylien rappeutuminen voitaisiin estää nostamalla väyläinfran rakentamisen ja kunnossapidon rahoitus prosenttiin bruttokansantuotteesta. Tällä noin kahden miljardin vuosittaisella panoksella saataisiin turvattua väyliemme käyttökelpoisuus ja kilpailukykyisyys kilpailijamaihin nähden, Rakennusteollisuus RT:n hallituksen puheenjohtaja, Rudus Oy:n toimitusjohtaja Lauri Kivekäs painottaa.

Rakennusteollisuus RT:n suhdannekatsaus

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *