Tampere voi vähentää päästöjään yli viidenneksellä vuoteen 2020 mennessä.

Ekotehokkuudesta on tullut yksi Tampereen tavaramerkki maailmalla, totesi pormestari Timo P. Nieminen ECO2:n kolmivuotisen käynnistysvaiheen tuloksia esitelleessä seminaarissa Tampereella torstaina.

Tampere on kolmessa vuodessa noussut yhdeksi Suomen kärkikaupungeista ilmastoasioissa. ECO2-Ekotehokas Tampere -hanke on yhdistänyt kaupungin eri toimijat kehittämään vähähiilistä kaupunkia.

– ECO2-hankkeessa tehty yhteistyö on jo tuottanut tulosta, joka on huomattu niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Kannattaa pyrkiä edelläkävijäksi ilmastoasioissa, sillä se luo uutta osaamista ja yrittämistä, jolla on kysyntää maailmalla. Siksi haastan kaikki tamperelaiset mukaan konkreettisiin tekoihin sen hyväksi, että vuonna 2020 Tampere on Euroopan ilmastokaupunkien ykkönen, sanoi pormestari Nieminen.

ECO2-hanketta tukeneen Sitran Energiaohjelman johtaja Jukka Noposen mukaan ECO2 on onnistunut jo ensimmäisten kolmen vuotensa aikana saavuttamaan ison muutoksen suuren kaupungin toimintatavoissa.

– Hanke on saanut eri toimialat yhteistyöhön muuttamaan kaupunkia vähähiiliseksi. Nyt ilmasto- ja energia-asioilla on kaupungin toiminnassa paljon suurempi painoarvo. Sitran tavoitteiden saavuttamiselle Tampere tarjosi tarpeeksi suuren ja vipuvoimaisen toiminta-alustan, sanoi Noponen.

Tampere voi vähentää päästöjä yli 20 prosenttia

Seminaarissa julkistettiin Ramboll Oy:n tekemä arvio ECO2-hankkeen toimenpiteiden vaikutuksesta Tampereen kasvihuonekaasupäästöihin.

Arvion mukaan Tampereen kaupungin eri yksiköiden energia- ja ilmastohankkeiden avulla saavutetaan yli 600 000 hiilidioksiditonnin vähennykset päästöihin vuoteen 2020 mennessä. Se on noin 22 prosentin vähennys vuoden 2005 tasoon verrattuna, kertoi ECO2-hankkkeen johtaja Pauli Välimäki.

– Valtaosa päästövähennyksistä, noin 500 000 tonnia, syntyy Tampereen Sähkölaitoksen toimenpiteistä, eli uusiutuvan energian osuuden lisäämisestä lämmön ja sähkön tuotannossa. Se on 16 prosenttia kokonaispäästöistä, Välimäki totesi. 

– Muilla ECO2:n toimenpiteillä voidaan saavuttaa noin 100 000 hiilidioksiditonnin, eli 6 prosentin vähennykset Tampereen kokonaispäästöistä. Nämä yhdessä mahdollistavat sen, että Tampere voi ylittää EU:n 20 prosentin päästövähennystavoitteen vuoteen 2020 mennessä, Välimäki jatkaa.

ECO2-hanke jatkaa Tampereen kaupungin strategisena projektina vuosina 2013 – 15 keskittyen erityisesti ekotehokkaisiin ja energiatehokkaisiin aluekehityshankkeisiin.

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *