Vuonna 2013 Euroopan rakennusperintöpäivien teemana on ELÄKÖÖN RAKENNUS!

Rakennusperintöpäivät 2013 etsii kiinnostavia kohteita vanhojen rakentamisen uusiokäyttöä varten.

Ensi vuoden Euroopan rakennusperintöpäivien teema on ELÄKÖÖN RAKENNUS!, ja teeman kautta halutaan tuoda esiin vanhojen rakennusten, rakennuskokonaisuuksien ja rakennelmien uusiokäyttöä.

Parhaimmillaan tyhjilleen jäänyt rakennus saa muutoksen myötä uuden elämän rapistumisen sijaan. Kunnostettu kohde voi lisätä koko alueen viihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä sekä kannustaa lähiympäristöstä huolehtimiseen.

Rakennusperintöpäivät kerää kiinnostavia esimerkkejä uudiskäyttökohteista eri puolilta Suomea.  Kohteita voi ehdottaa 15. joulukuuta saakka Suomen Kotiseutuliiton verkkosivujen kautta löytyvällä kyselylomakkeella osoitteessa www.kotiseutuliitto.fi.

Ehdotuksista valitaan kattava joukko esimerkkejä, jotka kuvaavat uudiskäytön monimuotoisuutta. Kohteet ja niiden taustalla olevat tarinat kootaan julkaisuksi, joka ilmestyy maaliskuussa sekä sähköisenä että painettuna versiona.

Euroopan rakennusperintöpäivien tavoitteena on lisätä paikallisen rakennetun kulttuuriympäristön tuntemusta ja arvostusta osana eurooppalaista kulttuuriperintöä sekä kannustaa kansalaisia osallistumaan rakennusperintömme vaalimiseen ja suojeluun.

Joka syksy 50 maassa noin 20 miljoonaa ihmistä osallistuu rakennusperintöpäivien tapahtumiin. Suomessa rakennusperintöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto, Opetushallitus ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry. 

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *