18 kaupungin, Kuntaliiton ja SKTY:n muodostaman kuntien teknisten palvelujen kehittämiskonsortion Kehto-foorumi järjestettiin torstaina 14.6. Jyväskylässä. Samalla kaupungit ja Kuntaliitto allekirjoittivat sopimuksen kehittämistoiminnan koordinoinnista.

Kehto-foorumin ensimmäinen hanke kaupunkien ja Tekesin rahoittamana käynnistyi vuonna 2009. Kupera-hankkeen eli Kuntien perusrakenteiden ja perusrakennepalvelujen rahoituksen, omistajuuden ja tuotannon innovaatiot –hankkeen toteuttajaksi valittiin nykyisin osana Aalto-yliopistoa toimiva Teknillisen korkeakoulun BIT Tutkimuskeskus ja Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulu.
 
Kupera-hanke on päättymässä ja sen yhtenä päätuloksena voidaan pitää Kehto-foorumin toimintamallin luomista. Hankkeen päättyessä Kehto-foorumi organisoidaan Kuntaliiton alaisuuteen ja näin toiminta saa pysyvämmän aseman.
 
Jyväskylän Kehto-foorumissa kuultiin muun muassa Siemens Oy:n kehitysjohtaja Lars Mauran visioita kaupunkien kanssa kehitettävästä kumppanuudesta, jossa Suomessa pisimmällä ovat monet Turun kehittämishankkeet. Jyväskylän yliopiston professori Antti Hautamäki puolestaan valotti kaupunkiseutujen kehittämisen välttämättömyyttä tulevaisuuden kilpailukyky- ja palveluhaasteisiin vastaamisessa.
 
Päivän aikana kuntien teknisen sektorin kehittämisen suuntaviivoja pohdittiin peräti viidessä Kupera-hankkeen osakokonaisuuksiin keskittyneessä paneelissa. Yksi näistä tarkasteli Kehto-foorumin teknisen sektorin kehitystyön verkostona jatkossa. Muissa paneeleissa keskusteltiin ulkoistamisesta ja kumppanuuksista, kuntien alueellisesta yhteistyöstä, omistuksesta ja rahoituksesta sekä innovaatiojohtamisesta.
 
Tilaisuudessa pidettyjen esitelmien sekä paneelikeskustelujen videotallenteet ovat katsottavissa kunta.tv:n verkkosivuilta http://kunta.tv/web/guest/kehto-foorumi Hankkeen muut tulokset on raportoitu laajemmin Kuntaliiton ACTA-sarjan julkaisussa (ACTA 240), joka on painotuotteena myytävänä Kuntaliiton verkkokaupassa sekä ladattavissa maksuttomana verkkojulkaisuna osoitteessa http://shop.kunnat.net/product_details.php?p=2734 sekä Kuntatekniikan foorumin Ekstranetin julkaisuarkistossa www.kuntatekniikka.fi/ekstranet
 
Paavo Taipale

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *