Helsingin kaupungin rakennusvirasto varautuu ilmastonmuutokseen kokeilemalla uusia puulajeja Vartiokylän kaupunginosassa.

Keväällä istutettujen 44 uuden katupuun myötä Vartiokylän Vartioharjuntielle syntyy katupuuarboretum, uusien katupuulajien ja -lajikkeiden kokeiluistutus.
 
Vartioharjuntien puulajikokeilu on osa vuonna 2009 valmistunutta Helsingin rakennettujen viheralueiden kasvien käytön linjausta. Linjauksen yksi tavoite on Helsingin puulajivalikoiman monipuolistaminen. Etenkin katupuulajisto kaipaa lisää vaihtelua, sillä lähes puolet Helsingin 30 000 katupuusta on lehmuksia.
 

Ekologinen kestävyys innoittajana
 
Monipuolisella lajivalikoimalla on monta etua. Se parantaa muun muassa kaupunkiluonnon monimuotoisuutta ja ekologista kestävyyttä.

Lajikirjon suppeus puolestaan nostaa sienitautien ja hyönteistuhojen aiheuttamien vahinkojen riskiä. Maailmalla on tästä useita esimerkkejä. Kaupunkiympäristössä yhtenä tunnetuimmista on merkittävää tuhoa aiheuttanut hollanninjalavatauti.
 
Vartioharjuntielle istutettuja lajeja ja lajikkeita on yhteensä 12, muun muassa kartiovalkopyökki, turkinpähkinä, marjaomenapuu, pylväspihlaja, otatammi sekä hopeapihlaja.
 
Puulajivalikoiman monipuolistaminen ei onnistu hetkessä. Uusia lajeja ei voida tuoda mistä päin maailmaa tahansa, sillä on varmistuttava siitä, että ne myös menestyvät Helsingin kasvuvyöhykkeellä ja kaikissa sääoloissa. Lajien testaaminen vaatii aikaa eivätkä kaikki kokeilut onnistu.
 
Yksi seurattava ominaisuus on kasvurytmi, muun muassa keväinen kasvun aloitus ja talveen varautuminen. Koska kokeiltavana on myös kukkivia lajeja, kerätään tietoa kukinnasta, sen ajoittumisesta ja runsaudesta.
 
Tietoja kokeilupuiden kasvusta ja selviytymisestä hyödynnetään tulevien puurivien lajivalikoimaa suunniteltaessa sekä vanhojen puurivien ja kujanteiden uudistamisessa. Puiden menestymisen seurantaan yritetään aktivoida myös kadun varren asukkaita.
 
Antti Pulkkinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *