Putkiremonttien buumi jatkuu. Piharakenne- ja julkisivuremontit ovat yleistymässä, kertoo tuore korjausrakentamisbarometri.

Kiinteistöliiton ja Suomen Kiinteistölehden toteuttaman barometrin perusteella korjausrakentaminen jatkuu vilkkaana vuoden 2012. Miltei kahdella kolmasosalla vastaajien taloyhtiöistä on meneillään vähintään korjaushankkeen suunnitteluvaihe. Runsaalla kolmanneksella vastanneista taloyhtiöistä on toteutumassa korjaushankkeita tänä vuonna. Tulevien viiden vuoden aikana korjaushankkeet koskettavat yli puolta taloyhtiöistä.

Piharakenteisiin ja julkisivuihin liittyvä korjaaminen koskee kaikenlaisia kiinteistöjä, putkistoremontit pääosin keski-ikäisiä taloyhtiöitä. Lukumääräisesti eniten korjataan tai kunnostetaan piharakenteita, vesi- ja viemärijärjestelmiä sekä ikkunoita ja ulko-ovia. Näitä kohteita ilmoitettiin korjattavan barometrin mukaan noin joka kolmannessa vastaajayhtiössä. Vesikattoa, märkätiloja, ilmanvaihtojärjestelmiä tai lämmitysjärjestelmiä korjataan lähes joka neljännessä yhtiössä.

Seuraavan viiden vuoden aikana hallituksen jäsenet ennakoivat korjausrakentamisen kohdistuvan lukumääräisesti yhä enemmän piharakenteiden, ikkunoiden ja ulko-ovien sekä julkisivujen kunnostamiseen ja korjaamiseen. Vesi- ja viemärijärjestelmien, lämmitysjärjestelmien sekä ilmavaihtojärjestelmiin kohdistuvien korjausten määrä pysyy myös tulevina vuosina suhteellisen suurena.

Korjausrakentaminen vaarassa ruuhkautua

Putkistokorjauksia toteutetaan taloyhtiöissä suuria määriä sekä nyt että tulevina vuosina. Tyypillisin käyttövesiputkiston saneeraustapa on uusiminen siten, että uudet putket asennetaan kokonaan uuteen kohtaan (48 % vastaajista).

Viemäriputkistojen saneerauksessa uusien putkien asentaminen vanhojen tilalle on yhtä suosittua kuin vanhojen viemäriputkistojen pinnoitus, ruiskuvalu tai sujutus (noin kolmannes vastaajista molemmissa). Myös yhdistelmäratkaisua käytetään paljon.

Barometrin avoimissa vastauksissa ilmeni, että korjausrakentaminen uhkaa ruuhkautua yhä enemmän ja pienten taloyhtiöiden asema tässä markkinatilanteessa on erityisen haastava. Hanke- ja osto-osaamisessa on paljon parannettavaa ja koulutustarvetta. Energiatehokkuushankkeissa vastaajat näkevät usein, että niitä kannattaa toteuttaa yleensä vasta osana muuta korjaustoimintaa. Kiinteistön ominaisuudet ratkaisevat isolta osaltaan tilanteen.

Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometri toteutettiin maalis-huhtikuussa 2012 seitsemännen kerran yhteistyössä Suomen Kiinteistölehden kanssa. Kysely kohdistettiin taloyhtiöiden hallituksille ja isännöitsijöille.

Taloyhtiöiden hallituksista tuli 949 vastausta ja isännöitsijöiltä 192 vastausta. Seuraava korjausrakentamisbarometri toteutetaan lokakuussa 2012.

Antti Pulkkinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *