Yleiset pallopelialueet ovat nykyään melko turvallisia. Kunnat, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto sekä aluehallintovirastot tarkastuttivat 633 yleistä pelikenttää.

Tarkastukset tehtiin kesällä 2011. Ennen projektia tarkastajien antama kouluarvosana pallopelialueiden kokonaisturvallisuudelle oli 7,5. Valvontatoimien jälkeen keskiarvo oli jo 8,3.

Parannettavaa löytyi vielä esimerkiksi jalkapallomaalien ja koripallotelineiden kunnosta, sijainnista ja säilytyksestä.

Valvontaprojektin taustalla olivat pelikentillä tapahtuneet onnettomuudet, joita olivat aiheuttaneet muun muassa jalkapallomaalien ja koripallotelineiden kaatumiset. Riskit onnettomuuksiin kasvavat, kun välineet jätetään valvomatta ja niiden ylläpitoa laiminlyödään.

Tarkastuksissa nousi ylitse muiden kaksi asiaa, jotka heikensivät kenttien turvallisuutta: pallopelialueisiin ja siellä käytettäviin välineisiin kohdistuva ilkivalta sekä kenttien omavalvonnan taso.

Valvontaprojektissa selvisi, että pallopelialueiden käytännön ylläpito oli melko hyvällä tasolla.  Merkittävä ongelma ylläpitäjien omavalvontaan liittyen oli asiakirjojen puuttuminen. Vaikka kenttää olisi hoidettu moitteettomasti, usein hoitotoimenpiteistä, huolloista ja tarkastuksista ei löytynyt asiakirjoja. Käytännön ylläpitoon liittyvät puutteet kohdistuivat yleensä jalkapallomaalien ja koripallotelineiden kuntoon, sijaintiin ja säilytykseen.

Joillakin kentillä vanhoja käytöstä poistettuja maaleja oli jätetty kentän laidalle. Vanhat maalit ovat houkuttelevia, mutta vaarallisia kiipeilytelineitä.

– Jalkapallomaalien kaatuminen, luvaton käyttö ja asiaton liikuttelu voidaan estää esimerkiksi sijoittamalla maalit vastakkain ja lukitsemalla ne toisiinsa.  Joistakin koripallotelineistä puuttuivat myös vakauden kannalta tärkeät vastapainot, ylitarkastaja Kaarina Kärnä Tukesista kertoo.

Ensimmäistä kansallista pallopelialueiden valvontaprojektia voidaan pitää kattavana. Projektiin osallistui 56 kuntien muodostamaa valvontayksikköä, kun vuonna 2011 yksikköjä oli Suomessa toiminnassa yhteensä 88.

Kuluttajaturvallisuusviranomaiset tarkastivat projektissa 633 kenttää, mikä on noin viidennes alueilla olevista pallopelialueista.  Tarkastettavat kentät valittiin riskien perusteella.

Tukes haluaa, että viranomaiset jatkavat valvontaa myös tulevaisuudessa.

Antti Pulkkinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *