Uudella teknologialla rakennuksia voidaan sovittaa aitoon ympäristöön jo suunnitteluvaiheessa. Sovelluksen on kehittänyt Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Sovelluksen avulla käyttäjä voi tarkastella älypuhelimen tai iPadin näytöltä, miltä vaikkapa naapurikortteli näyttää, kun sinne suunnitellut talot aikanaan valmistuvat. VTT:n kehittämä sovellus on lajissaan maailman ensimmäinen ja kansainvälisestikin suuri askel yhdyskunta- ja rakennussuunnittelussa.

VTT on kehitellyt näitä laajennetun todellisuuden (AR – Augmented Reality) sovelluksia jo yli kymmenen vuotta. Alun perin video- ja mobiilipeleihin kehitetylle teknologialle on yhdistettynä paikannussovelluksiin löytynyt uusia käyttökohteita muun muassa yhdyskunta-, rakennus- ja sisustussuunnittelussa.

Tuoreimpia kotimaisia esimerkkejä ovat Helsingin Jätkäsaareen suunnitellun Kämp Tower -tornitalon sekä Billnäsin ruukkialueen hotellihankkeen virtuaaliesittelyt, joita hyödynnettiin myös lautakuntakäsittelyissä. Molemmissa kohteissa rakennusten hahmotelmat istutettiin VTT:n kehittämän teknologian avulla niiden luonnolliseen ympäristöön. Samalla kokonaisuutta voitiin tarkastella paikan päällä muun muassa älypuhelinten kameranäytöiltä.

VTT:n laajennetun todellisuuden alan tutkimusprofessorin Charles Woodwardin mukaan uusi virtualisointiteknologia tuo avartavia näkökulmia paitsi arkkitehtien ja suunnittelijoiden työhön myös koko yhdyskuntasuunnitteluun ja siihen liittyvään päätöksentekoon.

– Tällä tekniikalla kokonaisuus hahmottuu oikeissa mittasuhteissa ja paljon realistisempana kuin perinteisten suunnitteluohjelmien 3D-kuvilla ja pienoismalleilla. Laajennettu todellisuus on suunnittelun apuväline, mutta myös viestintätyökalu, jolla rakennushankkeista voidaan välittää aiempaa realistisempi kuva kuntalaispalautteen ja päätöksenteon tueksi, Woodward tiivistää.

VTT:n kehittämästä AR-teknologiasta hyötyvät paitsi suunnittelutyön ammattilaiset myös tavalliset kodinsisustajat, jotka voivat sen avulla sommitella ja kalustaa esimerkiksi olohuoneensa kokonaan uusiksi. Kyseinen VividWorks Oy:n kehittämä ohjelmistosovellus on jo käytössä huonekaluketju Vepsäläisen verkkosivuilla.

Woodwardin mukaan kaupallinen kiinnostus VTT:n innovaatiota kohtaan kasvaa sitä mukaa, kun teknologialle löydetään uusia käyttökohteita. Potentiaalia on muun muassa kiinteistöhuollon ja kunnossapidon puolella. Teknologia kiinnostaa myös rakennusyhtiöitä ja suunnittelualan ohjelmistotaloja.

– Teknologia mahdollistaa esimerkiksi röntgennäkösovelluksen, jolla voidaan kartoittaa seinien ja paneelien takana olevien lvi-järjestelmien sijaintia. Näin voidaan vertailla kohteessa vallitsevaa tilannetta aiemmin tallennettuun tietoon ja havainnoida muutoksia, Woodward kertoo.

Antti Pulkkinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *