Kevättalven 2011 talojen rakennevaurioista iso osa olisi voitu estää katsastuksilla, kertoo Onnettomuustutkintakeskus. Monien rakenteiden puutteet olisi voitu huomata ennakkoon.

Asiat käyvät ilmi tuoreesta selvityksestä. Mukana oli 119 rakennevauriota, joista sortumia 60 ja vaaratilanteita 59. Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaryhmän mukaan jopa kymmenet näistä vaurioista olisi voitu estää katsastuksilla.

Tutkintaryhmä suositteleekin edelleen jo aiemmin ehdottamaansa rakennusten katsastusmenettelyä. Ryhmän mielestä ympäristöministeriön pitäisi kehittää yhdessä rakennusalan kanssa katsastusmenettely, jolla varmistettaisiin rakennusten turvallisuus. Ryhmä suosittelee ministeriötä ja rakennusalaa kehittämään myös tietokannan, johon kerättäisiin tietoa rakennusonnettomuuksista ja vaaratilanteista.

Ryhmä odottaa ympäristöministeriön huolehtivan myös siitä, että lumen kinostumista erilaisissa sää- ja maasto-olosuhteissa selvitettäisiin lisää ja sen perusteella tehtäisiin rakennusten suunnitteluohjeisiin tarvittavat päivitykset. Tutkintaryhmän viime talven aineistossa oli ainakin  18 tapausta, joissa lumen kinostumisella oli vaikutusta vaurion syntyyn.

Lisäksi tutkintaryhmä esittää, että puualan toimijoiden kannattaisi selvittää liimapuurakenteiden ominaisuuksien mahdollinen heikkeneminen ajan kuluessa. Ryhmän aineiston perusteella useat kevättalvella 2011 havaitut liimapuurakenteiden ongelmat ilmenivät 1970-luvulla rakennetuissa rakennuksissa.

Antti Pulkkinen

Onnettomuustutkintakeskus: Kooste talven 2010–2011 rakennevaurioista

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *