Porin 6. kaupunginosan suojeluun tähtäävä asemakaava on viimeinkin hyväksytty. Puutaloalue on ainutlaatuinen koko maassa.

Porin valtuusto päätti kaupunginosan suojelusta viime heinäkuussa, minkä jälkeen päätöksestä tehtiin kaksi valitusta hallinto-oikeuteen. Valitukset kuitenkin hylättiin, eikä asia ole edennyt korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Omaleimaisen Porin 6. kaupunginosan eli Kuukkarin ensimmäinen asemakaava on vuodelta 1864. Suomessa on vain vähän yhtä laajoja 1800-luvulla syntyneitä puukaupunkialueita.

Uudella asemakaavalla suojellaan noin 400 rakennusta, joista asuintaloja on 245 ja talousrakennuksia 160. Niiden korjaus- ja muutostöiden pitää sopia rakennusten kulttuurihistoriallisiin ominaispiirteisiin.

Kuukkarissa on arvokkaaksi arvioitu nimenomaan kokonaisuus. Kaupunginosan talot ovat enimmäkseen vaatimattomia ja monia muutosvaiheita kokeneita. Merkitystä on kuitenkin rakennusten pitkällä historialla ja sen näkymisellä rakennuksissa.

Uusi asemakaava vahvistaa Satakunnan Museon rakennustutkija Liisa Nummelinin mukaan koko alueen
myönteistä kehitystä.


Alueen arvostus nousee, joten Kuukkarin tulevaisuus on
turvattu, uskoo Nummelin.

Käytännössä suojeltua rakennusta ei saa purkaa tai muuttaa. Asemakaavassa
määritellään myös muun muassa se, mitä materiaaleja korjaamisessa saa
käyttää.

Antti Pulkkinen

Porin kaupunki: Valtakunnallisesti merkittävä puutaloalue – Porin 6. kaupunginosan suojelua koskeva asemakaava hyväksyttiin

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *