Kuntaliiton tietojen mukaan ainakin 43 kuntaa on jättänyt korvauskanteen raakapuukartelliin osallistuneita metsäyhtiöitä vastaan.

Kunnat vaativat Metsäliittoa, Stora Ensoa ja UPM-Kymmeneä korvamaan puumarkkinoilla vallinneen kartellin kunnille aiheuttaman vahingon.

Kärsimistään kartellivahingoista kunnat vaativat yhtiöiltä yhteensä reilun 26 miljoonan euron korvauksia.
 
Markkinaoikeus katsoi joulukuussa 2009, että Metsäliitto Osuuskunta, Stora Enso Oyj ja UPM-Kymmene Oyj ovat syyllistyneet vuosina 1997-2004 valtakunnalliseen kiellettyyn hintayhteistyöhön ja tietojen vaihtoon raakapuun hankinnassa.

Markkinaoikeus näki, että kartellin tarkoituksena oli keskinäisen kilpailun rajoittaminen ja raakapuun hinnan hallinta.

Kartelliin osallistuneet metsäyhtiöt ovat julkisuudessa kiistäneet aiheuttaneensa menettelyllään vahinkoa metsänomistajille.

Korvauskanteen ovat jättäneet Helsingin käräjäoikeuteen 20.12. mennessä ainakin Enonkoski, Heinola, Heinävesi, Helsinki, Hollola, Hämeenlinna, Iisalmi, Ilomantsi, Joensuu, Juva, Jyväskylä, Kajaani, Kerimäki, Kitee, Kouvola, Kristiinankaupunki, Kuopio, Lappeenranta, Laukaa, Leppävirta, Lieksa, Mikkeli, Nurmes, Pieksämäki, Punkaharju, Puumala, Raasepori, Rauma, Rautalampi, Rovaniemi, Rääkkylä, Salo, Savitaipale, Savonlinna, Soini, Somero, Sulkava, Tampere, Vaasa, Vihti, Valtimo, Vehmaa ja Äänekoski.

Antti Pulkkinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *