Energiatehokas Pyynikin sosiaali- ja terveysasema rakennetaan rinnettä myötäillen. Maaperä on puhdistettu kymmenen metrin syvyyteen tontilla sijainneen kaatopaikan vuoksi.

Rakennustyöt alkoivat maanantaina.

Uuden Pyynikin sosiaali- ja terveysaseman rakennuttaa Tampereen kaupungin tilakeskus, mutta hankkeen rahoittaa Sampo Pankki. Se vuokraa tilat kaupungille 20 vuodeksi.

Rakennus nousee Tipotielle Pirkankadun varteen. Se valmistuu näillä näkymin kesäkuussa 2013.

Terveysasema rakennetaan rinnettä myötäillen, kuten Pispalan muutkin talot. Rakennuksen viidestä kerroksesta vain yksi on Pirkankadun yläpuolella.

Pispalalaiseen tyyliin rakennuksen jokaiseen kerrokseen on ulko-ovi suoraan maanpinnan tasosta. Pääsisäänkäyntejä on kaksi, Pirkankadulta viidenteen kerrokseen ja radanvarressa olevalta pihalta suoraan toiseen kerrokseen.

Energiatehokkuudeltaan uusi rakennus on A-luokkaa. Energiatehokkuus perustuu lämpöhäviöiden pienentämiseen tehokkaan lämmöneristyksen, rakenteiden ilmanpitävyyden ja ilmanvaihdon tehokkaan lämmön talteenoton avulla.

Pienen lämmöntarpeen ansiosta rakennuksen lämmittämiseen riittää syksyllä ja keväällä pitkälti rakennuksen käytöstä saatavat lämpökuormat kuten koneista ja laitteista syntyvä lämpö ja käyttäjien luovuttama lämpö. Lisäksi rakennuksen lämmittämiseen käytetään kaukolämpöä.

Tontin maa on jouduttu puhdistamaan perusteellisesti, koska rakennuspaikalla on sijainnut vuosina 1922-1966 Pyynikin Tipotien kaatopaikka. Piha-alueen kohdalla entinen kaatopaikka on koteloitu bentoniittimatolla, mikä estää muun muassa sadevesien pääsyn pilaantuneeseen maaperään ja siellä olevien haitta-aineiden huuhtoutumisen ympäristöön. Keväällä aloitetussa puhdistusoperaatiossa edettiin jopa 10 metrin syvyyteen puhtaaseen maaperään saakka.

Uudelle Pyynikin sosiaali- ja terveysasemalle muuttavat muun muassa nykyisen Pyynikin terveysaseman palvelut Satamakadulta ja Rahola-Pispalan terveysaseman palvelut Epilästä.

Pyynikin sosiaali- ja terveysaseman henkilökunnan määräksi on arvioitu 330 henkilöä.

Antti Pulkkinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *