Onnistunut sijoitus puistoon tai aukioon versoo taloudellista menestystä alueen yrittäjille. Näin uskoo kenties maailman kuuluisin maisema-arkkitehti ja Harvardin yliopiston muotoilun tutkijakoulun maisema-arkkitehtuurin professori Martha Schwartz.

Lauantaipäivänä kello 11.17 Manchesterin keskustassa räjähti. Pommi repi rikki rakennusten lasit, mursi seiniä ja tuhosi Exchangen aukion. IRAn heinäkuussa 1996 laukaisema pommi oli suurin Ison-Britannian rauhanajan historiassa.
 
Niillä raunioilla tumma ja pitkä Martha Schwartz seisoi kuukausia myöhemmin. Hänen toimistonsa otti osaa suunnittelukilpailuun, jonka piti nostaa Manchesterin mustunut maine tuhkasta. Martha Schwartz Partners ehdotti portaiden poistamista.
 
Eri tasot yhdistettiin maiseman kokoisilla huonekaluilla; rampeilla, joiden leveät korotetut reunat olivat paitsi penkkejä myös leveitä, esteettömiä yhdyskäytäviä. Niiltä saattoi katsella veden pinnan yläpuolella olevia graafisen asetelman muodostavia kiviä, joiden päällä lapset – ja joskus aikuisetkin – leikkivät ja hyppelivät. Ideaan kuului, että ihmiset saivat itse valita. Joku keksi ottaa aurinkoa taideteoksen päällä.
 
— Ihmiset tulivat aukiolle ja söivät eväitä lounastunnilla. Aukiosta tuli kokoontumispaikka. Äkkiä kaupatkin halusivat tulla sen läheisyyteen. Kaupunki oli todistanut kykynsä muutokseen, Schwartz kertoo.
 
Juuri puistojen ja maiseman taloudellisesta vaikutuksesta Schwartz haluaa puhua. Hänestä siihen kiinnitetään liian vähän huomiota.
 
— Perinteinen maalaismaisema ei sisällä paljon teknologiaa, mutta urbaanissa maailmassa se on läsnä. Kaupunkimaisema on pikemminkin sosiaalinen, kulttuurillinen ja taloudellinen asia kuin ympäristökysymys.
 
Parhaimmillaan puisto yhdistää ihmiset. Se viihdyttää. Se rentouttaa. Esillä oleva taide luo mielen terveyttä ja se on Schwartzista tärkeää. Ihmiset ovat kaupungin voimavara.
 
— Puistoissa politiikka, sosiaalisuus ja kulttuuri yhdistyvät ympäristöön. Ne antavat maisemalle tarkoituksen.
 
Schwartz vieraili toista kertaa Suomessa syyskuussa 2011. Hän saapui puhumaan Turun kesäyliopiston järjestämään Urban Nature -seminaariin, jossa Turun yliopiston suurin auditorio täyttyi kuulijoista.
 
— Suomessa on upeaa arkkitehtuuria ja hienosti muotoiltuja tuotteita, mutta maisemasuunnitteluun ei ole panostettu paljon. Haasteena on saada päättäjät ymmärtämään miten tärkeitä puistot ovat, Martha Schwartz sanoo.
 
Lue lisää tiistaina 4.10. ilmestyneestä Kuntatekniikka-lehdestä.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *