Carbonaiden kiteyttämällä hiilidioksidilla korvattiin betonia Hollolan Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n valmistamissa betoniharkoissa. Tämä oli ensimmäinen pilotti hiilidioksidin varastoinnissa. (Kuva Carbonaide)

Joukko eurooppalaisia yrityksiä on yhdistänyt voimansa osoittaakseen hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin arvoketjun toimivuuden, Carbonaide Oy tiedottaa. Mukana on toimijoita hiilidioksidin talteenotosta ja nesteytyksestä kuljetukseen ja loppukäyttöön betonin valmistuksessa. Osana hanketta suomalainen Carbonaide mineralisoi yhteensä 90 tonnia hiilidioksidia vuoden 2024 loppuun mennessä.

 

Joensuulainen Carbonaide mineralisoi talteenotetun hiilidioksidin ja varastoi sen pysyvästi betoniin. Hiilidioksidin toimittaa tanskalainen jätteenpolttolaitos ARC, joka pystyy ottamaan talteen polttoprosessin savukaasuista jopa 4 tonnia hiilidioksidia päivässä.

– Teknologiaan perustuva hiilenpoisto on varsin uusi ala, joka edellyttää vahvaa yhteistyötä monilta toimijoilta. Tämän hankkeen avulla voimme osoittaa koko arvoketjun toimivuuden. Yhdessä pystymme todistamaan, että hiilidioksidin talteenotto ja pysyvä varastointi betonituotteisiin toimii teollisessa mittakaavassa ja voi edistää merkittävästi eri teollisuusalojen vihreää siirtymää, sanoo Carbonaiden toimitusjohtaja Tapio Vehmas.

Betoniteollisuus aiheuttaa 8 prosenttia maapallon hiilidioksidipäästöistä. Rakennusmateriaalien päästöihin liittyvä sääntely tiukkenee ja rakennusyhtiöt pyrkivät hiilineutraaliuteen, joten teollisessa mittakaavassa toimivia teknologioita betonin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tarvitaan kipeästi.

Carbonaiden teknologialla voidaan mineralisoida ja varastoida pysyvästi noin 100 kiloa hiilidioksidia yhtä kuutiometriä betonia kohden. Tämä tarkoittaa, että sementtiä tarvitaan painossa mitattuna 20–50 prosenttia vähemmän, jolloin päästöt laskevat vastaavasti.

Ensimmäinen Carbonaiden teknologiaa hyödyntävä tehdas on ollut toiminnassa Hollolassa elokuusta 2023 lähtien ja tuottaa kaupallisessa mittakaavassa rakennustuotteita, joissa käytetään yhtenä raaka-aineena mineralisoitua hiilidioksidia. Tämänhetkistä teknologiaa voidaan käyttää betonituotteiden, kuten pihakivien ja väliseinien, valmistamiseen. Carbonaide pyrkii laajentamaan käyttötapoja tulevaisuudessa elementteihin laajemmin. Yhtiö hakee sertifiointia yhdeltä johtavista hiilimarkkinastandardeista kaupallistaakseen pysyvät hiilidioksidipoistot vapaaehtoisilla hiilensidonnan markkinoilla.

Carbonaiden seuraavana tavoitteena on rakentaa kumppanuuksia esimerkiksi paikallisten biokaasulaitosten kanssa jatkuvaa bioperäisen hiilidioksidin hankintaa varten. Yhtiö haluaa luoda hiilidioksidin betoniin mineralisoinnista vientiin soveltuvan eurooppalaisen teknologiakonseptin.

– Carbonaiden ja kumppanien demonstraatio osoittaa teollisessa mittakaavassa hiilidioksidin hyötykäytön ja varastoinnin kaupallisen arvon. On hienoa seurata teknologian käyttöönottoa vierailtuani Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n pilottitehtaalla Hollolassa viime tammikuussa. Kotimaisen hiilidioksidin talteenottojen edistäminen antaa Carbonaiden kaltaisille teknologiatoimijoille lisävauhtia Suomen teknologiaviennin ja hiilikädenjäljen kasvattamiseen, samalla edistäen Suomen puhtaan siirtymän tavoitteita. Teknologian nopea eteneminen tutkimuksesta kaupalliseen toimintaan kertoo myös kasvavasta kysynnästä vähähiilisille betonituotteille ja suomalaisille innovaatioille, kommentoi Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *