Koko Espoo saa nyt uuden putkilinjan ansiosta vetensä Päijänteestä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelujen rakennuttama Länsi-Espoon runkovesijohto on otettu käyttöön. Uuden runkoyhteyden myötä kaikkialla Espoossa ja myös osassa Kirkkonummea nautitaan nyt Päijänteen vedestä puhdistettua vettä.

Runkovesijohto parantaa Espoon ja Kirkkonummen vedenlaatua, vedenjakelun toimintavarmuutta ja veden riittävyttä. Dämmanin vedenpuhdistuslaitos Espoossa suljetaan.

Länsi-Espoon runkovesijohto parantaa merkittävästi veden riittävyyttä Espoossa ja Kirkkonummella. Vettä riittää Espooseen tulevaisuudessakin, kun asukasmäärä seuraavina vuosikymmeninä kasvaa noin 40 prosenttia.

– Aiemmin Espoon vedestä 80 prosenttia tuli yhtä reittiä pitkin. Uusi järjestelmä lisää toimintavarmuutta, kun vettä voidaan tuottaa Espooseen sekä Vanhankaupungin että Pitkäkosken puhdistuslaitoksilta, HSY:n vesihuollon verkostoprojekteista vastaavan yksikön päällikkö Ilpo Korhonen kertoo.

Vettä voidaan johtaa Helsingistä Espooseen kahta toisistaan riippumatonta vesijohtoyhteyttä pitkin. Näin järjestelmässä on tuplavarmistus muun muassa putkirikkojen ja huoltotöiden varalle.

Vesijohtoyhteyteen sisältyy kaksi paineenkorotusasemaa. Kolmas paineenkorotusasema rakennetaan 2020-luvulla Suurpellon alueelle. Muutokset parantavat vedenpainetta erityisesti Mikkelän alueella.

Laadukasta ja tasalaatuista vettä Espooseen

Uudistukset näkyvät Espoossa ja Kirkkonummella laadukkaana talousvetenä. Raakavesilähteenä Päijänteen vesi on korkealaatuista.

– Vesi otetaan Päijänteestä 25 metrin syvyydestä. Näin syvällä vesi on tasalaatuista ympäri vuoden, eivätkä vedenlaatuun vaikuta esimerkiksi sateet, kemisti Kirsi Hiillos HSY:ltä sanoo.

Pitkäkosken ja Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitosten prosessi on molemmilla samanlainen ja tuottaa erittäin korkealaatuista juomavettä.

Espoon Gumbölessä sijaitseva, lähes viisikymmentä vuotta palvellut Dämmanin vedenpuhdistuslaitos tulee runkovesijohdon myötä tarpeettomaksi ja se suljetaan kokonaan vuoden loppuun mennessä.

– Vedenjakelua ohjataan vielä Dämmanilta, mutta vedentuotanto on loppunut eikä Nuuksion Pitkäjärvestä oteta enää vettä, Korhonen sanoo.

 

Länsi-Espoon runkovesijohto:

-yhdistää Helsingin vesijohtoverkon Espoon läntiseen verkostoon

-yhteyteen sisältyy kolme paineenkorotusasemaa

-johtolinjan pituus on 14,5 km

-putken nimellishalkaisija on 800 mm

-putki kulkee noin kahden metrin syvyydessä

-Leppävaarassa putki sukeltaa 1,5 kilometrin matkalla 25 metrin syvyyteen kallion sisään

-putki on pääosin valurautaputkea, joka on vuorattu sisäpuolelta betonilla.

(Lähde: HSY)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Hei! Onko Espoon vesi kovaa,keskikovaa tai pehmeää vettä? Tarvitsen tiedon pyykkiä varten. Yst.vällisin terv. Anu