Kalkkikivialkalointi nostaa raakaveden pH-arvoa talousvesikäyttöön soveltuvaksi. Kuvassa kalkkikivisuodattimia. (Kuva FCG, JLi(

Vesilaitosyhdistys on päivittänyt Kalkkikivialkalointioppaan ajantasalle.

– Kalkkikivialkalointi on tarpeellinen vedenkäsittelymenetelmä veden syövyttävyyden vähentämiseksi. Sen etuja ovat helppokäyttöisyys, turvallisuus, pieni hiilijalanjälki ja hyvä huoltovarmuus, toteaa vesiasiain päällikkö Riina Liikanen Vesilaitosyhdistyksestä.

– Oppaan avulla lisätään ja jaetaan tietämystä tästä vedenkäsittelymenetelmästä ja tuetaan näin vesihuoltolaitosten toimintaa ja alan osaamista.

– Oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen, kertoo prosessiasiantuntija, Päivi Peltonen, FCG Finnish Consulting Group Oy:stä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kalkkikivialkalointi on vedenkäsittelymenetelmä, jonka avulla raakaveden pH-arvo nostetaan talousvesikäyttöön soveltuvaksi.  Alkalointi nostaa veden pH-arvoa ja alkaliteettia, millä vähennetään kupari-, rauta- ja sementtiputkien syöpymistä. Kalkkikivialkalointi perustuu kalkkikiven liukenemiseen veteen, mikä nostaa pH-arvon lisäksi veden alkaliteettia ja kalsiumpitoisuutta sekä poistaa hiilidioksidia.

Kalkkikivialkaloinnin etuja ja haittoja

Kalkkikivialkaloinnin käyttö on lisääntynyt voimakkaasti 1990-luvulta lähtien. Kalkkikivialkaloinnin suosio perustuu paljolti menetelmän turvallisuuteen, helppo­hoitoisuuteen ja toimintavarmuuteen. Kalkkikivialkaloinnissa ei ole yliannostuksen vaaraa, eikä veden pH tästä syystä voi nousta tasolle, joka vaarantaisi vedenkäyttäjien terveyden. Lisäksi käsitellyn veden suhteellisen tasainen pH on tärkeä verkostokorroosion estämisessä ja voi olla edullista joillekin teollisuusliittyjille.

Menetelmän haittana on korkea investointikustannus kilpaileviin menetelmiin, lähinnä lipeän ja soodan annostukseen verrattuna. Pienehköillä laitoksilla voidaan käyttää erilaisia säiliöratkaisuja paikalleen valettujen altaiden sijaan.

Kalkkikivialkaloinnin käyttökustannukset ovat pienet. Lisäksi kalkkikivialkalointi li­sää veden kovuutta toisin kuin alkalointi lipeällä tai soodalla. Kalkkikivi on turvallinen kemikaali ihmisille ja luonnolle verrattuna lipeään, vesilaitoskalkkiin ja soodaan (syövyttäviä). Sen hiilijalanjälki on myös pienin verrattuna muihin alkalointikemikaaleihin.

Vesilaitokset menetelmään tyytyväisiä

– Kalkkikivialkalointi on aika helppohoitoinen menetelmä, kun se ei vaadi paljon valvontaa tai huoltoa. Suodattimet pitää kuitenkin huuhtoa säännöllisesti, että metallisakka, liukenematon aines ja hienoaines saadaan poistettua, kertoo käyttöpäällikkö Johanna Päkkilä Lakeuden Vedestä.

– Lakeuden Veden jakaman talousveden raakavesi on pohjavettä, ja olemme huomanneet, että kalkkikivisuodatus poistaa rautaa pääosin hyvin ja mangaania erinomaisesti, Päkkilä jatkaa. Lakeuden Vesi Oy toimittaa vettä Kurikkaan, Ilmajoelle, Seinäjoelle sekä pieniä määriä Kauhajoelle.

– Kalkkikivialkalointi on turvallinen tapa vedenkäsittelyyn, koska siinä ei ole riskiä yliannostuksesta – veden pH ei nouse liian korkeaksi. Se on myös työturvallisuuden kannalta hyvä vaihtoehto, kun kalkkikivi on paljon turvallisempi käsitellä kuin syövyttävät vedenkäsittelykemikaalit. Tietysti kalkkikiveä lisätessä pitää suojautua kalkkikivipölyltä, kertoo toimitusjohtaja Kari Korhonen Keski-Uudenmaan Vedestä.

– Keski-Uudenmaan Veden toiminta-alueeseen kuuluvat Järvenpää, Kerava, Sipoo ja Tuusula. Pumpatusta vedestä noin 30 % on pohjavettä ja noin 70 % on luonnollisen pohjaveden kaltaista tekopohjavettä. Kalkkikivialkalointia käytetään vedenkäsittelyssä raakaveden laadun mukaan, kun pohjavesi on pehmeää eli verkoston suojaksi kalkkikivisuodatuksella nostetaan myös veden kovuutta. Kokemusten mukaan kalkkikivisuodatus poistaa hyvin rautaa ja mangaania, Korhonen kertoo.

– Rautjärvellä talousveden raakavetenä on pohjavesi. Kalkkikivisuodatuksella saadaan raakavedestä poistettua rautaa ja mangaania hyvin, kertoo vesihuoltoliikelaitoksen johtaja Juho Jylhä Rautjärven kunnan vesihuoltolaitokselta.

– Kalkkikiven laadulla on iso vaikutus alkaloinnin toimivuuteen – esimerkiksi, jos rakeet ovat pieniä, pH-arvo nousee nopeammin ja mahdollistaa pienemmät suodattimet, Jylhä jatkaa.

Kalkkikivialkalointi turvaa vesihuoltolaitosten huoltovarmuutta

– Kalkkikivialkalointi on myös huoltovarmuuden kannalta hyvä tekniikka, sillä kalkkikiveä louhitaan Suomessa ja kalkkikivilaitokset eivät tyypillisesti ole riippuvaisia jatkuvista kemikaalitoimituksista, kertoo vesiasiain päällikkö Riina Liikanen. Liikanen toimii Huoltovarmuusorganisaation Vesihuoltopoolin valmiuspäällikkönä.  

– Esimerkiksi kalkkikivisuodatusta käyttävillä pohjavesilaitoksilla kalkkikiven lisäysväli voi olla useita vuosia. Kalkkikiveä voidaan varastoida suuria määriä turvallisesti ilman kemikaalivuotojen riskiä.

Maksuttoman Kalkkikivioppaan voi ladata Vesilaitosyhdistyksen sivuilta tästä linkistä. Hankkeen toteuttajana toimi FCG Finnish Consulting Group Oy. Hankkeella on Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston rahoitusta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *