Hitachi Energy ensiesitteli HyFlex-vetypolttokennolla toimivan generaattorin, joka tuottaa sähköä siellä mihin sähköverkko ei ulotu. (Kuva Hitachi Energy)

Hitachi Energy ensiesitteli vetykäyttöistä HyFlex™-generaattoria Suomen johtavan konevuokraamon Ramirentin konevuokraamolla Helsingin Suutarilassa. Demonstraatiossa HyFlex™-demoyksikkö tuotti vedystä sähköä. HyFlex™ on suuritehoisimpia vetygeneraattoreita, joita on esitelty Suomessa, Hitachi Energy kertoo tiedotteessaan.

Vetygeneraattorit ovat kestävän kehityksen vaihtoehto dieselgeneraattoreille, joita on laajalti käytössä rakennustyömailla, tapahtumissa, kaivoksissa ja datakeskuksissa sekä tuulivoimatyömailla. Vetykäyttöinen generaattori soveltuu myös sähköajoneuvojen lataukseen paikoissa, joissa verkkovirtaa ei ole saatavilla sekä sähkön ja lämmönlähteeksi aluksiin ja rakennuksiin.

HyFlex™ on Hitachi Energyn vedystä sähköksi -ratkaisu, joka tuottaa sähköä, käyttökelpoista lämpöä ja vettä. Yhden megawattitunnin (MWh) sähköenergian tuottamiseen HyFlex™ kuluttaa noin 70 kilogrammaa vetyä. Sähköä tuotetaan Hitachi Energyn teknologiakumppanin PowerCell Groupin toimittamissa polttokennoissa vedyn ja hapen välisen kemiallisen reaktion avulla. Prosessissa ei synny haitallisia päästöjä. HyFlex™ on myös lähes äänetön ja hyvin skaalautuva. Se sisältää korkean hyötysuhteen polttokennot, edistyneen tehoelektroniikan sekä älykkään ohjausjärjestelmän.

– Teknologia avaa täysin uudenlaisia mahdollisuuksia monille toimialoille, joissa kytkeytyminen sähköverkkoon on vaikeaa ja usein jopa mahdotonta, toimitusjohtaja Matti Vaattovaara Hitachi Energystä sanoo. 

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Ratkaisuja myös vedyn tuottamiseen

Hitachi Energyllä on kattava ratkaisuvalikoima vihreän vedyn koko arvoketjuun. Vedystä sähköksi -ratkaisujen lisäksi yhtiö toimittaa sähköstä vedyksi (grid-to-stack) -ratkaisuja vedyntuotantolaitosten elektrolyyserijärjestelmiin optimoimaan tehonsyöttöä suurjänniteliitännästä elektrolyyseriin.

Fakta

  • Suomen-ensiesittelyssä HyFlex™-demoyksikkö tuotti vedystä sähköä Ramirentin konevuokraamolla Helsingissä 18.9.2024.
  • HyFlex™ on puhdas vaihtoehto dieselgeneraattoreille muun muassa rakennustyömaiden, suurtapahtumien ja datakeskusten sähköistystarpeisiin.
  • Verrattuna jatkuvassa käytössä oleviin dieselgeneraattoreihin 1 MVA:n HyFlex™ voi vähentää jopa 1 600 tonnia dieselpolttoainetta vuodessa, mikä tarkoittaa 5 800 tonnin hiilidioksidipäästöjen vähennystä¹ (vastaa 10 000 matkustajalentoa Euroopassa.²)

 

¹ Vertailuna täydellä kuormituksella toimiva 1 MVA:n dieselgeneraattori kuluttaa noin 225 kg dieseliä ja tuottaa 720 kg CO2-päästöjä tunnissa. Dieselin poltto aiheuttaa myös suuria NOx-, SOx- ja hiukkaspäästöjä. ² https://www.openco2.net/en/co2-converter

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *