Sippolan koulukodin julkisivu on näyttävä ilmestys. (Kuva Senaatti-kiinteistöt)

Vuonna 1836 rakennettu, suojeltu arvorakennus korjattiin toimivaksi, turvalliseksi ja terveelliseksi toimintaympäristöksi Kouvolassa. Korjauksessa noudatettiin hirsirakennukseen sovellettavin osin koulukotien toiminta- ja toimitilakonseptia, jossa huomioidaan lasten, henkilöstön ja toiminnan nykytarpeet, Senaatti-kiinteistöt tiedottaa.

Peruskorjauksessa päärakennukseen rakennettiin koulukodilta aiemmin puuttuneet vastaanottotilat, liikunta- ja juhlasali kunnostettiin ennalleen, keittiö uusittiin sekä rakennuksen molempiin päätyihin rakennettiin uudet porraskäytävät. Lämmitys-, ilmanvaihto-, ja rakennusautomaatio- sekä vesi- ja viemärijärjestelmät uusittiin kokonaisuudessaan. Päärakennuksen julkisivua kunnostettiin sekä osa ikkunoista uusittiin ja osa korjattiin. Alueella tehdään vielä pihatöitä.

Liikunta- ja juhlasali. (Kuva Senaatti-kiinteistöt)

 

Historiallisesti arvokkaan rakennuksen peruskorjatuista tiloista saatiin nykyaikaiset, viihtyisät ja kodinomaiset, ja niissä on mahdollisuus sekä opiskeluun että harrastamiseen. Myös hyvään ergonomiaan ja akustiikkaan on kiinnitetty huomiota.

Sippola on toiminut koulukotina 112 vuotta, ja peruskorjaus mahdollistaa tilojen pysymisen koulukodin käytössä jatkossakin.

Tapaamistila odottelee kalusteita. (Kuva Senaatti-kiinteistöt)

 

– Seurasin ilolla ja luottavaisin mielin kansallisesti ainutlaatuista peruskorjausprojektia. Käyttäjälähtöisyys on kulkenut mukana projektin kaikissa vaiheissa, ja lopputulos on lumoava. Lapset ja henkilöstö saavat käyttöönsä voimaannuttavan ja kauniin rakennuksen. Suunnitelman mukaisesti koulutyö alkaa elokuussa uusissa tiloissa, kertoo Sippolan koulukodin johtaja Tuija Lindberg

– Suojellun hirsirakennuksen peruskorjaus vaati saumatonta yhteistyötä koko hankeorganisaation kesken. Haasteita tunnistettiin jo ennalta, ja isommilta työmaa-aikaisilta yllätyksiltä vältyttiin. Projektissa on ollut todella hyvä ilmapiiri, ja olemme tyytyväisiä lopputulokseen, kertoo Senaatin rakennuttajapäällikkö Juha-Pekka Peltonen.

Rakennushankkeen kustannusarvio on noin 9,5 miljoonaa euroa. Päärakennuksen kokonaispinta-ala on reilut 2 000 bruttoneliömetriä. Suunnittelusta on vastannut Erat Oy. Museovirasto on ollut tiiviisti mukana hankkeessa.

Rakennuksen käyttötarkoitus ja tilat on muutettu koulukodiksi vuonna 1910, jonka jälkeen rakennukseen on tehty useampia kunnostus- ja muutostöitä. Viimeisin peruskorjaus on tehty vuonna 1980. Sippolan koulukodin tontilla on noin 30 rakennusta. Rakennukset koostuvat koulukodin opetuskäytössä olevista rakennuksista, harrastetiloista, asunto- ja majoitusrakennuksista sekä kiinteistöhuollon rakennuksista ja muista rakennelmista. 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *