Solnetin asentajat rakentavat älykästä aurinkovoimalaa. (Kuva Solnet Group)

Solnet Group kertoo julkaisseensa uuden aurinkovoimaloiden virtuaalivoimalaitospalvelun.

Solnet Groupin kehittämä uusi palvelu Solnet Manager mahdollistaa yrityksien aurinkovoimaloiden ja energiavarastojen liittymisen virtuaalisten voimalaitosten yhteiseen verkostoon. Näin yritysasiakkaat voivat osallistua sähköverkon tasapainottamiseen ansaiten samalla lisätuloja. Virtuaalivoimalaitosverkostoon liittyvät yritykset saavat korvauksen varallaolosta sekä tuotannon jouston tarjoamisesta.

Uusiutuvien energialähteiden vaihteleva tuotanto ja geopoliittiset epävarmuudet, kuten Venäjän mahdollinen hybridivaikuttaminen sähkömarkkinoihin, ovat johtaneet energian hintojen entistä suurempaan vaihteluun sekä sähkömarkkinoiden epävakauteen. Huoltovarmuuden lisääminen ja reservimarkkinakapasiteetin kasvattaminen ovat myös kansallisesti tärkeitä.

Aurinkovoimalaitokset ja energiavarastot voivat olla ratkaisevassa roolissa reservimarkkinoilla. Ne auttavat tasaamaan uusiutuvan energian tuotannon vaihtelua ja samalla tuottavat lisätuloja osallistujille. Aiemmin tällaiset markkinamahdollisuudet ovat olleet saatavilla vain suurille energiankuluttajille ja -tuottajille, mutta nyt kaikki yritykset, joilla on aurinkovoimala tai energiavarasto, voivat myös osallistua reservimarkkinoille virtuaalivoimalapalvelun avulla. Solnet Manager julkaistaan ensimmäisenä maailmassa Suomessa, ja sen jälkeen seuraavat suunnitellut markkinat ovat Hollanti ja Saksa.

– Solnet Managerin avulla ratkaisemme keskeisen ongelman pienten ja keskisuurten asennusten osallistumisessa virtuaalivoimalaitosverkkoon. Tämä aloittaa uuden aikakauden niin aurinkosähkö- kuin energiavarastointimarkkinoille, sillä erikokoisten käyttäjien liittyminen reservimarkkinoille on helppoa, kustannustehokasta ja kannattavaa. Tämän myötä yritykset voivat tarjota ratkaisuja uusiutuvan energian tuotannon epävakauden hallintaan sekä verkon ruuhkautumisongelmiin. Samalla ne saavat itselleen lisätuloja sekä varmistavat sähköverkkojen toiminnan. Kaikki hyötyvät, sanoo Arttur Kulvik, Solnet Groupin varatoimitusjohtaja ja toinen yrityksen perustajista, joka vastaa Solnet Managerin kehittämisestä.

Potentiaalia uudelle ratkaisulle löytyy. EU:n maaliskuussa 2024 vahvistaman energiatehokkuusdirektiivin määräykset aurinkosähkölle tulevat lisäämään teollisten ja kaupallisten aurinkovoimaloiden määrää entisestään. Direktiivi edellyttää aurinkosähkön asennuksia Euroopassa kaikille uusille kaupallisille ja julkisille rakennuksille vuoteen 2026 mennessä, kaikille kaupallisille ja julkisille rakennuksille, jotka käyvät läpi merkittävän korjauksen vuoteen 2027 mennessä ja kaikille uusille asuinrakennuksille vuoteen 2029 mennessä sekä jo olemassa oleville julkisille rakennuksille vuoteen 2030 mennessä.

Solnet Manager hallinnoi tehokkaasti monipuolista aurinkovoimaloiden ja energiavarastojen verkostoa virtuaalivoimalaitoksena. Se optimoi joustavasti uusiutuvan kapasiteetin tarjotakseen palveluita verkon tasapainottamiseen. Hoitamalla kaikki palvelut, halliten osallistumista sekä raportointia asiakkaidemme puolesta, Solnet Manager kokoaa virtuaalivoimalaitosten yhdistetyn kapasiteetin voiton maksimoimiseksi. Solnet Group varmistaa kattavan palvelun laitteiden integroinnista ja käyttöönotosta verkostoon osallistumisen hallintaan ja raporttien tuottamiseen, varmistaen virtuaalivoimalaitokseen osallistumisen helppouden. Business Finland on rahoittanut tutkimusvaiheessa tätä projektia.

Solnet Manager – Virtuaalivoimalaitospalvelut aurinkovoimaloille ovat saatavilla vuoden 2024 aikana. Voit ilmoittaa edustamasi yrityksen virtuaalivoimalaitosverkostoon täyttämällä lomakkeen Solnetin sivuilla.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *