FRV:n suunnitelmissa on toteuttaa Suomeen huomattava määrä aurinkovoimaloita. (Kuva FRV)

Espanjassa pääkonttoriaan pitävä Fotowatio Renewable Ventures (FRV), osa Jameel Energy -konsernia ja yksi maailman johtavista uusiutuvan energian yhtiöistä, aloittaa toimintansa Suomen markkinoilla paikallisen hankekehittäjän Will & Must Oy:n kanssa. Osapuolet ovat aloittaneet hankekehityskumppanuuden tavoitteenaan kehittää yhteensä 600 megawattia aurinkovoimahankkeita rakentamisvalmiiksi (ready-to-build).

FRV:n laajentuminen Suomeen on yhtiön ensimmäinen avaus Pohjoismaissa. FRV:n ja Will & Must Oy:n tavoitteet sopivat hyvin yhteen, sillä Will & Must pyrkii kehittämään 1 000 hehtaaria maa-alaa aurinkovoimakäyttöön vuoteen 2027 mennessä.

600 megawatin kokonaisteho koostuu useista kehitys- ja suunnitteluvaiheissa olevista hankkeista, joiden odotetaan saavuttavan rakentamisvalmiuden vuosien 2024 ja 2026 välillä.

Pohjoismaat ovat jatkuvasti sitoutuneempia aurinkovoimaan, mikä täydentää niiden olemassaolevia, enenevässä määrin tuulivoimaan perustuvia energiajärjestelmiä. Pohjoismaissa on paljon aurinkovoimaan hyödynnettävää maa-alaa ja ainutlaatuiset säteilyolosuhteet — kesällä valoisien tuntien suuri määrä, auringon suurempi säteilyintensiteetti, ja talvella lumen heijastusvaikutus parantavat tuotantoa. Lisäksi aurinkokennot toimivat tehokkaammin viileässä ympäristössä. Erityisen houkuttelevan Suomesta tekee sen rooli puhtaan energian edelläkävijänä, sillä sen sähköntuotanto on jo lähes kokonaan fossiilivapaata.

FRV:n tavoitteena on johtaa maailmanlaajuista siirtymää kohti kestävämpää energiatulevaisuutta, ja siksi se on kiihdyttänyt kasvustrategiaansa viime vuosina rakentamalla yli 50 uusiutuvan energian tuotantolaitosta Espanjaan, Australiaan, Meksikoon, Italiaan, Isoon-Britanniaan, Armeniaan ja Jordaniaan. Lisäksi FRV:n kehitysputkessa on yhteensä yli 24 gigawattia pian valmistuvia hankkeita Suomessa ja muilla markkinoilla kuten Italiassa, Espanjassa, Kreikassa, Puolassa, Iso-Britanniassa, Chilessä, Brasiliassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Andrea Fontana, FRV Europen toimitusjohtaja, kommentoi:

Olemme iloisia, että pääsemme tarjoamaan kansainvälistä kokemustamme ja asiantuntemustamme Suomen kaltaisella uudella ja lupaavalla markkinalla. Suomi on yksi lupaavimmista markkinoista uusiutuvalle energialle, ja olemme vakuuttuneita, että tarjoamallemme on paljon kysyntää.

– Olemme innoissamme siitä, että pääsemme vähentämään Suomen päästöjä ja kiihdyttämään vihreää siirtymää yhdessä FRV:n kanssa, jonka kokemus teollisen mittakaavan aurinkovoimaloista on Suomen aurinkovoimamarkkinalle vailla vertaa. Teemme hankekehitystä läheisessä yhteistyössä myös eri sidosryhmien kanssa – pyrimme tällä tavoin osoittamaan kehitettävien hankkeiden hyödyt paikallisille maanomistajille ja yhteisöille ja siten varmistamaan laajan hyväksynnän ja mahdollisuuden sujuvaan etenemiseen, kommentoivat Will & Must Oy:n perustajaosakkaat Matti Parpala, Mikke Vepsäläinen ja Anssi Voipio.

Tietoa FRC:stä

FRV, osa Jameel Energy -konsernia, on johtava maailmanlaajuinen uusiutuvan energian hankekehittäjä. Jatkaessamme johtajuuttamme globaalissa siirtymässä kestävään energiatulevaisuuteen, FRV on muuttunut pelkästä kehittäjästä myös itsenäiseksi sähköntuottajaksi. Tavoitteemme on olla maailman johtava vihreän energian ja infrastruktuurin alusta. Lisätiedot: frv.com

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *