Hirsirakenteisen Vallinojan hoivakodin sisäänkäynti harjannostajaisten aikaan. (Kuva Jouni Salmi/Hoivarakentajat Oy)

Vantaalle Vallinojalle rakennetaan hirsirakenteinen kehitysvammaisten asumisyksikkö, joka sijoittuu parhaimpaan energialuokkaan ja on kokonaisuutena muutenkin erityisen laadukas, Vantaan kaupunkiympäristön toimiala kertoo. Taustalla on se, että Vantaan kaupunki asetti tiukkoja laatukriteereitä tontinluovutuskilpailussa.

– Kilpailu järjestettiin vuonna 2022 yhteistyössä Vantaan kaupungin vammaispalvelujen kanssa. Yhteisenä tavoitteena oli saada kilpailijat kehittämään uusia ja innovatiivisia ratkaisuja kehitysvammaisten asumisyksikön toteuttamisessa, toteaa asumisen erityisasiantuntija Wilma Toljander Vantaan kaupunkiympäristön toimialalta.

Kokemus osoittaa, että kaupunki pystyy tukemaan palvelurakentamisen hyvää tasoa, kun harkitut laatukriteerit ovat mukana jo tontinluovutuskilpailussa. Kilpailuehdotusten kokonaisarvioinnissa huomioitiin palvelukonseptin lisäksi rakennuksen tilaratkaisut sekä pihasuunnitelma. Suunnittelussa on huomioitu sekä asukkaiden tarpeet että pysyminen vammaisten asumispalvelujen puitejärjestelyyn annetuissa hinnoissa.

– Halusimme haastaa asumispalvelujentuottajia ja rakentajia, joten nostimme palvelurakentamisen laatukriteereitä tontinluovutuskilpailussa. Kilpailussa pärjäsivät ne kilpailijat, jotka panostivat kaikkiin osa-alueisiin ja esittivät tavanomaista parempia ratkaisuja. Vallinojalle rakennettavassa uudessa asumisyksikössä tavoitetaan sekä palveluasumisen että rakentamisen laatutavoitteet hienosti, Wilma Toljander kertoo tyytyväisenä.

Asumisyksikkö muodostuu 17 asunnosta, joissa asukkaalla on oma huone, kylpyhuone ja terassi. Yksikerroksinen rakennus on kooltaan noin 1100 neliömetriä ja siinä on 19 asuntoa. Rakennus on valmistumassa alkusyksystä 2024.

Parasta A-luokkaa

Kilpailussa oli vaatimuksena rakennuksen energialuokka A eli paras taso. Palvelurakentamisessa A-energialuokan saavuttaminen on palvelutaloissa selvästi haasteellisempaa kuin esimerkiksi päiväkodeissa, sillä rakennus on täydessä käytössä ympäri vuorokauden.

Vantaa tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä, joten uudisrakennusten energiatehokkuus ja uusiutuvien energialähteiden käyttö on kaupungille tärkeää. Vallinojan uusi hirsirakenteinen asumisyksikkö tukee erinomaisesti kaupungin tavoitteita.

Vallinojalla A-energialuokkaan päästään laadukkailla teknisillä ja rakenteellisilla ratkaisuilla sekä uusiutuvilla energialähteillä: aurinkopaneeleilla ja maalämmöllä. Maalämpökaivojen avulla tilat saadaan myös viilennettyä energiatehokkaasti hellekesinä.

Myös piha suunniteltu tavanomaista tasokkaammin

Kilpailijoita kannustettiin laadukkaan pihasuunnitelman avulla tarjoamaan asukkaille elämyksiä ja aktiviteetteja ympäri vuoden. Nyt monipuolisella pihalla on pelikenttä, grillauspaikka, monimuotoista kasvillisuutta sekä puulämmitteinen pihasauna. Lisäksi tontin luonnontilaan jäävälle osalle rakennetaan oma luontopolku asukkaiden käyttöön.

– Lämminhenkinen hirsirakennus sulautuu osaksi ympäröivää asuinaluetta. Kodinomaisuutta tukevat viihtyisä piha sekä asuntojen omat pienet terassit, Wilma Toljander kertoo.

Kaupungin tavoitteena on aina säilyttää puustoa mahdollisimman paljon. Vallinojan vanha metsittynyt tontti sijaitsee Tussikoskenpuiston kainalossa, ja voittajan pihasuunnitelmassa luonnontilaista metsää haluttiin säilyttää tontilla. Aina tämä ei ole mahdollista.

– Tontinkäyttösuunnitelman pohjalta tontin puuston kaato pystyttiin koordinoimaan kaupungin metsänhoidon kanssa ennen lintujen pesimäaikaa ja rakennustöiden aloitusta. Toimiva yhteistyö ja hyvä suunnitelma mahdollistivat luonnontilaisen metsän säilyttämisen tontilla, Wilma Toljander iloitsee.

Rakennuksen toteuttaa Hoivarakentajat Oy, joka on rakentanut Vantaalle aiemmin muun muassa kaksi hirsipäiväkotia. Asumispalvelut uudessa asumisyksikössä tuottaa Aspa Palvelut Oy. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue voi tarpeen mukaan ostaa palveluita asumisyksiköstä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *