Lumitilaopas sisältää kaupungeille laaditut lumen käsittelyohjeet. Sen voi ladata ilmaiseksi Viherympäristöliiton sivulta.

Kaupunkiympäristömme suunnittelua ohjaa pitkälti kesäiset olosuhteet, vaikka talvi on monin paikoin Suomea pisin vuodenaikamme, Viherympäristöliitto kertoo tiedotteessaan. Talvea ja lunta yritetään hallita ensisijaisesti poistamalla ne arjestamme. Muutoin talvi eristetään liikuntapaikoille ja matkailukohteisiin. Sulan maan aikaan sitä ei edes mietitä. Niinpä talvi yllättää meidät joka vuosi uudestaan. 

Viherympäristöliitto on reagoinut haasteeseen ja työstänyt yhdessä kaupunkien kanssa laaja-alaista ohjeistoa liittyen lumen käsittelyyn ja lumitilojen mitoittamiseen kaupunkiympäristössä. Lumitilaopas – ohjeet parempaan talveen julkaistiin Viherpäivillä 14.2. Jyväskylän Paviljongissa. 

Tietoa toimivasta talvisesta kaupunkiympäristöstä tarvitaan laaja-alaisesti 

– Me katotaan sitten paikat siellä pihalla. On kaadettu puitakin lumitilojen tieltä pois, kertoi yksi opasta varten haastateltu kiinteistöhuollon edustaja.   

Ymmärrystä ja tietoa talven suunnittelusta, merkityksestä ja vaatimuksista tarvitaan niin tilaajatehtävissä, suunnittelussa kuin operatiivisessa toiminnassa, jotta eri työvaiheiden merkitys nähdään toimintaketjussa. Myös päättäjät tarvitsevat tietoa, jotta määrärahoja varataan riittävästi kunnossapitoon ja investointeja kunnossapidettävyyteen.

Lumitilaoppaassa huomioidaan uusien alueiden suunnittelu, mutta otetaan kantaa myös jo olemassa oleviin rakennettuihin ympäristöihin, joissa runsas lumentulo yhdistettynä riittämättömiin lumitiloihin ja infran hankalaan kunnossapidettävyyteen aiheuttaa ongelmia ja suuria kustannuksia. 

Opas antaa suosituksia kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisista suunnitteluratkaisuista, rakenteista ja työmenetelmistä. Se tukee osaltaan niin julkisen kuin yksityisenkin sektorin tavoitteita muun muassa kestävään ympäristörakentamiseen, ilmastonmuutoksen hillintään ja hulevesien laadun parantamiseen liittyen. Opas on kohdennettu suunnittelijoille, rakentajille ja kunnossapitäjille niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla. 

Lumitilaoppaan (pdf) voi ladata maksutta Viherympäristöliiton sivuilta 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *