Tilannekuvatyökalun avulla voidaan toimia kustannustehokkaammin ja johtaa ulkovalaistuksen prosesseja jouhevammin. (Kuva Jiri Halttunen)

Ulkovalaistuksen ylläpidossa muutos kaasupurkauslamppuja käyttävistä valaisimista led-valonlähteisiin on valtava. Säästöt energia- ja huoltokustannuksissa ovat suuret, mutta se vaatii myös suuria investointeja. Yksistään Jyväskylässä on investoitava lähivuosien aikana vielä lähes 20 000 uuteen valaisimeen, Jyväskylän kaupunkin kertoo tiedotteessaan. 

Uuden tekniikan myötä valaistuksen ylläpito muuttuu, sillä vikojen korjauksesta on siirryttävä ennakoivaan kunnossapitoon. Tämä asettaa omat haasteensa valaistuksen ylläpidolle tulevaisuudessa, sillä kaikella tekniikalla on elinkaarensa, myös led-valaisimilla. Sama tekniikan murros on käynnissä myös kansallisella tasolla. Useilla kaupungeilla on vielä paljon tekemistä valaisinvaihdoissa.

Uuden työkalun kehittäminen käynnistyi Jyväskylän kaupungin omista tarpeista

Aikaisemmin muutoksiin ulkovalaistuksen ylläpidossa ja muutosten hallintaan ei ollut työkaluja. Tilanteen korjaamiseksi Jyväskylän kaupungilla aloitettiin ongelman ratkaiseminen itse.

– Työnantajan tukeman koulutuksen ja kaupungilta löytyvien asiantuntijoiden avulla muodostimme kolmen henkilön ketterän tiimin, jossa jokainen katsoi samaa asiaa eri näkökulmasta. Kokeilimme pienellä kynnyksellä eri datalähteiden yhdistämistä ja teimme lukemattoman määrän oivalluksia niiden keskinäisestä hyödyntämisestä matkan varrella. Kehitystyö jo itsessään antoi uutta virtaa jokapäiväiseen tekemiseen, kun päätöksenteon pohjaksi saatiin aikaisempaa nopeammin, helpommin ja kattavammin perusteita, kertoo työssä mukana ollut vastaava katumestari JukkaPiispanen Jyväskylän kaupungilta.

Työn tuloksena syntyi Jyväskylän ulkovalaistuksen tilannekuvatyökalu, jolla voidaan muun muassa parantaa investointien ja ylläpidon kannattavuutta, hallita korjausvelkaa ja nopeuttaa suunnitteluprosessia. Lisäksi sillä parannetaan eri osapuolten tiedonkulkua ja pienennetään näin hukkaa. Tilannekuvatyökalun avulla voidaan toimia kustannustehokkaammin ja johtaa ulkovalaistukseen liittyviä eri prosesseja jouhevammin.

– Ulkovalaistuksen tilannekuvatyökalua varten ei tarvinnut tehdä ohjelmistohankintoja, vaan eri järjestelmien välisiin integraatioihin, datan käsittelyn ja analysoinnin automatisointiin sekä tilannekuvatyökalun käyttöliittymätoteutukseen pystyttiin hyödyntämään Jyväskylän kaupungin jo käytössä olleita työkaluja, kertoo teknisestä toteutuksesta vastannut paikkatietoasiantuntija Eetu Lappalainen Jyväskylän kaupungilta.

– Verkon omistajan hallussa on suuri joukko tietoja erilaisten karttojen ja muiden tietolähteiden muodossa, joiden kokoaminen yhteen paikkaan, yhteen työkaluun helpottaa ja nopeuttaa suunnittelijan työtä, lisää kehitystyössä mukana ollut rakennuttajainsinööri Mikko Maunula Jyväskylän kaupungilta.

–  Myös avoimien rajapintojen kautta saatavilla olevia tietoja voidaan hyödyntää aiempaa joustavammin tiedolla johtamisen vahvistamiseksi, Maunula jatkaa

– On hienoa, että olemme Jyväskylän kaupungilla saaneet aikaan tilannekuvatyökalun, joka on avannut silmämme tiedolla johtamisen mahdollisuuksiin ja on ollut hyvä esimerkki koko työyhteisöllemme tehostaa toimintaa uutta kehittävällä konstilla, ei kovempaa juosten, Piispanen painottaa.

Työkalua esiteltiin laajasti eri foorumeilla ja sille tuntui olevan kysyntää. Tämän seurauksena kaupunki käynnisti kumppanihaun.

Ulkovalaistuksen tilannetyökalun juuret ovat Puolustusvoimissa. (Kuva C2 SmartLight oy)

– Osallistuimme Jyväskylän Elinkeinopalveluiden järjestämään Innovaatioverkosto ja -logistiikka -hankkeeseen (IVELO), jossa haettiin kiinnostuneita yrityksiä mukaan eri innovaatioille. Kaupallistamiseen löytyikin hyvin kiinnostuneita yrityksiä, ja kumppaniksi valikoitui Jyväskylässä toimiva C2 SmartLight Oy. Yrityksellä on pitkä kokemus ulkovalaistuksen suunnittelusta, ohjauspalvelujen tuottamisesta ja muista ulkovalaistuksen asiantuntijapalveluista. Olemme löytäneet kumppanin, jonka osaamisella ja panostuksella työkalusta saadaan uutta liiketoimintaa, sitä voidaan monistaa ja edelleen kehittää palvelemaan julkisen sektorin tehokkuutta ulkovalaistusverkkojen omaisuuden hallinnassa, ylläpidossa ja suunnittelussa, Piispanen kertoo.

C2 SmartLight Oy jatkaa tuotekehitystä

C2 SmartLight Oy on julkisen sektorin ulkovalaistusratkaisuihin keskittynyt jyväskyläläinen yritys, joka jatkaa tilannekuvatyökalun kehittämistä.

– Olemme innoissamme yhteistyöstä Jyväskylän kaupungin kanssa ja mahdollisuudesta kaupallistaa kaupungin kehittämä tilannekuvaratkaisu. Tuote sopii erittäin hyvin C2:lle, koska jo yritystä perustaessa minulla oli visio luoda tilannekuvaratkaisu asiakkaillemme. Juuret idealle löytyy Puolustusvoimista, jossa olin luomassa tietoteknistä tilannekuvaratkaisua ja siellä heräsi ajatus saman toteuttamisesta yrityksille ja kunnille, kertoo strategiajohtaja Petri Laitinen C2 SmartLight Oy:stä.

Tuotteen nimi tulee olemaan C2IS Situation Awareness Solution eli C2IS tilannekuvaratkaisu.

Tuotetta esitellään tulevassa C2 SmartLight Academy -webinaarissa sekä Imagine the metaverse -tapahtumassa Tampereella. Lisätietoa C2IS tilannekuvaratkaisusta löytyy SmartLight Oy:n verkkosivuilta: https://c2smartlight.com/c2is/.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *