Euroopan avaruusjärjestön rahoittama hanke nostaa Riihimäen kaupungin uuden teknologia ja innovaatiot -yksikön profiilia, sanoo kaupunginjohtaja Jouni Eho. (Kuva Pixabay)

Riihimäki toteuttaa kaupungin ”digitaalisen kaksosen” Euroopan avaruusjärjestön (ESA) rahoituksella.

Di­gi­taa­li­nen kak­so­nen mah­dol­lis­taa kau­pun­gin ajan­ta­sai­sen ti­lan­ne­ku­van seu­ran­nan, mistä on hyötyä esimerkiksi poikkeustilanteisiin varautumisessa.

Digitaalinen kaksonen tuodaan Riihimäen kaupungin toimialojen käyttöön verkkosovelluksena. Hankkeessa hyödynnetään ESAn tarjoamia satelliittitietoja.

Digitaaliseen kaksoseen syötettävät kaupungin eri toimintojen antureista saadut datavirrat mahdollistavat jatkossa kaupungin ajantasaisen tilannekuvan seurannan, toimintojen optimoinnin ja esimerkiksi ruuhkien, tulvien ja kiinteistöjen huoltotarpeiden ennakoimisen.

Myös yritysten tarjoamia, eri toimialoja koskevia datavirtoja voidaan liittää alustalle.

– Digitaalisen kaksosen avulla kaupungistamme saatavilla olevaa tilannetietoa kootaan yhteen paikkaan, laajennetaan ja tarkennetaan. Haluamme tarjota kaupunkilaisille, yrityksille ja kaupungin omille yksiköille räätälöityä tietoa helppokäyttöisessä muodossa esimerkiksi mittareina, kaavioina ja aikasarjoina, Riihimäen kaupungin kehittämispäällikkö Kristian Keinänen sanoo kaupungin verkkosivuilla.

Riihimäen kumppanina digitaalisen kaksosen toteutuksessa toimii ESAn auktorisoima suomalainen ohjelmistokehityksen ja tekoälysovellusten startup-yritys Zero Gravity Oy. Yrityksen kehittämä UrbanAI-työkalu mallintaa reaaliaikaisesti ​​muun muassa kaupunkiympäristön, päästöjen, energiankulutuksen ja liikenteen tilaa yhdistämällä satelliittikuvadataa muihin, yritysten ja kaupungin eri toimialojen antureiden ja mittaroinnin tuottamiin datavirtoihin. UrbanAI-alustaan on myös sulautettu analytiikkatoimintoja kuten aikasarjoja ja raportointimahdollisuuksia.

-Organisoimme tämän vuoden alusta kaupungin strategista kehittämistä uuteen teknologia ja innovaatiot -yksikköön. Älykäs kaupunki on yksi uuden yksikön painopisteistä ja digitaalisten kaksosten kehittäminen kuuluu tämän päivän kaupunkikehittämiseen, Riihimäen kaupunginjohtaja Jouni Eho sanoo.

Riihimäen digitaalinen kaksonen toteutetaan UrbanAI-hankkeena, joka rahoitetaan kokonaan Euroopan avaruusjärjestön PUSH 3 -ohjelmasta (Programme for Userbase EnHancement).

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *