Tukiasemien varavirtalaitteita voidaan käyttää sähköverkon taajuuden vakautusreservinä. (Kuva Timo Kuukkanen)

Elisan kehittämä, mobiiliverkon tukiasemien varavirran älykkääseen hallintaan perustuva virtuaalinen voimalaitos (Distributed Energy Storage, DES) -ratkaisu laajenee Suomen sähköreservimarkkinoilla, Elisa kertoo tiedotteessaan. Palkittu ratkaisu on jo toiminut osana taajuuden automaattista hallintareserviä (aFRR,) ja nyt kantaverkkoyhtiö Fingrid on hyväksynyt ratkaisun myös taajuuden vakautusreserviin (FCR-D). Reservimarkkinoilla on keskeinen rooli sähköjärjestelmien luotettavan ja vakaan toiminnan varmistamisessa.

DES-ratkaisun avulla Elisa toimii virtuaalisena voimalaitoksena, joka käyttää mobiiliverkkonsa tukiasemien akkujen varastointikapasiteettia varavoiman tarjoamiseen sähkömarkkinoille. Lisäksi ratkaisu tarjoaa teleoperaattoreille kansainvälisesti mahdollisuuden optimoida omaa sähkönkulutustaan, parantaa verkon häiriönsietokykyä ja tukea siirtymistä uusiutuvaan energiaan. Elisan arvion mukaan tulomahdollisuuksien ja kustannussäästöjen yhdistelmä voi olla jopa puolet operaattorin nykyisistä sähkökustannuksista.

Elokuussa 2022 Elisan DES-ratkaisu hyväksyttiin ensimmäisen kerran reservimarkkinoille. Markkinat on suunniteltu hallitsemaan sähkön kysynnän ja tarjonnan välistä epätasapainoa reaaliaikaisesti ja tarjoamaan turvaverkon odottamattomiin vaihteluihin, hätätilanteisiin tai sähkönkulutuksen ja -tuotannon vaihteluihin.

Taajuuden automaattista hallintareserviä (aFRR) käytetään tiettyinä vuorokaudenaikoina sähköverkon tasapainottamiseen ja se otetaan käyttöön viiden minuutin kuluessa. Taajuuden vakautusreserviä (FCR-D) käytetään odottamattomien taajuuspoikkeamien hallintaan ja reagointiin sekunneissa. FCR-D:tä käytetään esimerkiksi silloin, kun ydinreaktorit tai vastaavat suuret tuotantoyksiköt kytkeytyvät yllättäen pois päältä tai kun maiden välisissä suurissa sähkönsiirtolinjoissa on häiriöitä.

Kansainvälinen webinaari virtuaalisesta voimalaitoksesta 

Elisa järjestää 14.12. klo 14-15 (EET) kansainvälisen Don’t miss it – Find out how telecoms companies can facilitate the transition to renewable energy and slash energy costs – webinaarin, joka kokoaa yhteen energia- ja telealan johtajat ja asiantuntijat keskustelemaan siitä, kuinka DES-ratkaisu voi auttaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Webinaariin voi ilmoittautua täällä.

Lisätietoja ratkaisusta osoitteessa https://elisa.com/des/. Sivuilta voi ladata myös uusimman Distributed Energy Storage (DES), good for business, good for the grid, good for the planet -raportin. Suomenkielistä tietoa ratkaisusta on osoitteessa https://elisa.fi/yhtiotieto/vastuullisuus/virtuaalinen-voimalaitos/

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *