Kierikin voimalaitos. (Kuva Kai Tirkkonen)

Pohjolan Voiman tytäryhtiö PVO-Vesivoima on päättänyt investoida kolmen megawatin ultrakondensaattoreilla toteutettuun energiavarastohankkeeseen, Pohjolan Voima kertoo tiedotteessaan. Iijoen Kierikin vesivoimalaitoksen alueelle sijoittuva hanke on PVO-Vesivoiman ensimmäinen, jolla pilotoidaan voimalaitoksen elinkaarta pidentävää energian varastointiteknologiaa. Energiamarkkinoiden muuttuessa tarvitaan sähköverkkoa vakauttavaa nopeaa säätövoimaa. PVO-Vesivoiman tavoitteena on rakentaa ultrakondensaattorilaitos sen jokaiselle vesivoimalaitokselle. Pilottihankkeen rakennustöiden odotetaan käynnistyvän vuoden 2024 puolella.

Sään mukaan vaihtelevan energiatuotannon, erityisesti tuulivoiman, osuuden merkittävä kasvu on muuttanut energiamarkkinaa. Sähköverkkoon tarvitaan säätökykyä, jotta se pysyy vakaana silloinkin, kun sähköntuotannossa ja -kysynnässä tulee muutoksia. Vesivoimalaitoksen yhteydessä toimivan ultrakondensaattorin avulla voidaan vastata hyvin nopeasti muutoksiin. Sen säätökyky parantaa sähköverkon vakautta entisestään ja vahvistaa sähkön toimitusvarmuutta.

– Nyt tehtävä investointi nivoutuu suoraan uusiutuvan energian kasvuun. Laitostemme säätöominaisuuksia kehittämällä ja teknologioihin investoimalla olemme mukana tukemassa sitä. Säätökykyä vahvistamalla varmistamme vakaamman sähköjärjestelmän, joka on Suomelle entistäkin tärkeämpää, Pohjolan Voiman tuotannon kehityksen päällikkö Markus Pyykönen sanoo.

Ultrakondensaattori on hyvin tehokas, vesivoimalan yhteydessä toimiva lyhyen ajan energiavarasto. Se on sähköstaattinen laite, jonka teho saadaan käyttöön alle sekunnissa ilman merkittävää varauskyvyn menettämistä. Ratkaisua tarvitaan, kun sähkön tarjonta sähköverkossa äkillisesti muuttuu: ultrakondensaattori varaa sähköä ja vapauttaa sitä nopeasti verkkoon joidenkin minuuttien ajan.

– Olemme todella tyytyväisiä investointipäätökseen. Hanke on tärkeä osa Iijoen vesivoimaloidemme digitalisoitumista ja toimintajärjestelmien kokonaiskehitystyötä. Pääsemme pilotoimaan teknologiaa, joka pidentää voimalaitoksemme elinkaarta. Turbiini kuluu vähemmän, koska ultrakondensaattori vastaa säätöön alle sekunnissa ja säästää siten vesivoimalaitoksen mekaanista koneistoa, PVO-Vesivoiman kehityspäällikkö Antti-Pekka Sipola sanoo.

Kierikin voimalan ultrakondensaattorihankkeen suunnitellaan valmistuvan vuoden 2024 lopussa. Pilottihankkeella kerätään käytännön kokemusta mahdollista laajempaa investointia varten. PVO-Vesivoiman suunnitelmana on rakentaa ultrakondensaattoreilla toteutettu energiavarasto yhtiön jokaiselle vesivoimalaitokselle.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *