Hiekka-akku on tuonut Kankaanpäähän edullista lämpöä ja mainetta. (Kuva: Kuntatekniikan arkisto)

Suomen Nuorkauppakamarit ry:n järjestämän Tuottava Idea -kilpailun Innovaatiosarjan voitti Vatajankoski Oy & Polar Night Energy Oy innovaatiollaan Kaukolämmön kaupallinen tuottaminen hiekka-akulla. 

Vatajankoski Oy:n ja Polar Night Energy Oy:n yhteistyössä toteuttama maailman ensimmäinen kaupallinen hiekka-akku toimii Kankaanpäässä osana paikallista kaukolämpöverkkoa. Viime vuoden alussa käyttöönotettu hiekka-akku on kerännyt maailmanlaajuista kiinnostusta, mikä kertoo innovaation potentiaalista ja ajankohtaisuudesta. Onnistunut kaupallistaminen on siivittänyt tamperelaisen startup-yhtiön Polar Night Energyn kasvuun ja globaaliin tietoisuuteen. Hiekan lämmönvarastointikyvyn soveltaminen energia- ja prosessiteollisuuden tarpeisiin on uusi keksintö. Polar Night Energy aloitti hiekka-akun teknologian kehittämisen 2010-luvulla ja perusti koelaitoksen Tampereelle. Yhdessä Vatajankosken kanssa toteutettu, yli 500-asteiseksi lämmitettävä kaupallinen hiekka-akku on innovaation uusin askel.

– Hiekka-akkua lämmitetään halvalla tuuli- ja aurinkosähköllä. Sen lämmitysteho riittää noin 150 omakotitalon päivittäiseen lämmittämiseen, sanoo Polar Night Energyn projektipäällikkö Liisa Naskali.

Hiekka-akun menestys on näkynyt noin 12 500 asukkaan kaupungissa. Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpään mukaan Kankaanpää on saanut näkyvyyttä sellaisilla palstoilla, johon kaupunki ei yksinään pystyisi.

– Vatajankosken ja Polar Night Energyn ideointi hiekka-akusta levisi maailmalle kulovalkean tavoin. BBC:n kuvausryhmä haastatteli yhtiön johtoa, minkä jälkeen kaupungissa vieraili useampi ulkomaalainen toimittaja. Kaupunki sai näkyvyyttä, jota tuskin olisimme edes pystyneet rahallakaan ostamaan. Kankaanpää haluaa toimia resurssiviisaasti, rohkeasti ja ratkaisukeskeisesti. Vatajankosken pääomistajana Kankaanpää toimii ikään kuin kokeilualustana tulevaisuuden ratkaisuille, joita voidaan hyödyntää muissakin kaupungeissa, kertoo Mika Hatanpää.

Kilpailun tuomaristo arvosti hiekka-akun positiivista yhteiskunnallista vaikutusta Suomessa ja globaalisti. Innovaatiossa yhdistyvät vastuullisuus, innovatiivisuus, yritysyhteistyö, teknologia ja ajankohtaisuus erityisesti energiantuotannon ja jakelun näkökulmasta. Innovaatio mahdollistaa uusiutuvan energian säilömisen tehokkaasti ja ekologisesti sekä sen hyödyntämisen kaupallisessa käytössä.  Sillä on kansainvälinen markkina ja kysyntää – vastuullisuus, resurssitehokkuus ja ympäristönäkökulmat korostuvat nyt ja tulevaisuudessa.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *