Haahakaparvia Tahkoluodon tuulivoimalan tuntumassa. (Kuva: Hyötytuuli)

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myöntää etusijan vihreää siirtymää edistäville hankkeille ympäristölupahakemusten käsittelyssä. Kolme tällaista hanketta on jo saanut ympäristöluvan.

Etelä-Suomen aluehallintovirastossa vihreä siirtymä etenee vauhdilla. Aluehallintovirasto on myöntänyt ympäristölupia vihreän siirtymän etusijahankkeille tavallista nopeammin. Vireillä on jo useita hakemuksia, joihin vihreän siirtymän etusijamenettelyä sovelletaan.

Etusijahankkeiden lainsäädäntö tuli voimaan vasta tämän vuoden alussa, joten tähän mennessä myönnetyt luvat on käsitelty joutuisasti. Tavoitteena on käsitellä kaikkien etusijan saaneiden hankkeiden lupa-asiat alle vuodessa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristöneuvos Teemu Lehikoinen sanoo:

– Tunnistamme vastuumme vihreän siirtymän vauhdittajana, ja pyrimme huomattavasti nopeampaan käsittelyyn.

Ympäristölupaa haetaan aina silloin, kun toiminnassa on ympäristön pilaantumisen vaara. Toimintaa ei saa aloittaa ennen kuin sille on myönnetty ympäristölupa. Vihreän siirtymän vauhdittamiseksi vuosina 2023–2026 tietyt uusiutuvan energian tuotantolaitoksen ja kiertotalouden lupakäsittelyt käsitellään etusijalla.

Kuluvana vuonna Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt etusijan yhdeksälle vihreää siirtymää edistävälle hankkeelle. Etusijan saaneista hankkeista kolmen lupakäsittely on saatu jo päätökseen, ja hankkeille on myönnetty ympäristölupa. Lupamenettely vihreän siirtymän hankkeille on samanlainen kuin muillekin hankkeille; erona on nopeutettu käsittely viranomaisessa kaikissa vaiheissa.

Aluehallintovirastossa vireillä olevat hakemukset koskevat merituulivoimaa, sähköistämisellä tapahtuvaa fossiilisten polttoaineiden korvaamista sekä vedyn ja akkumateriaalien valmistusta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *