Rakennusalalla syntyy paljon jätettä, jonka kierrättämisessä on haasteita. (Kuva: Timo Kuukkanen)

Helsingin kaupungin kiertotalouden klusteriohjelma etsii parhaillaan pilottiehdotuksia rakennusalan kiertotalouden vauhdittamiseksi. Kiertotalousklusteri keskittyy erityisesti rakentamisen kiertotalouden edistämiseen, koska Helsingin kaupungilla on vahva rooli tilaajana, rakennuttajana ja rakentajana.

Suuri osa rakennusalan yrityksistä toimii pääkaupunkiseudulla, jossa materiaalivirrat ovat suuria ja kuljetuskustannukset kohtuullisia – täällä erilaisten rakennustuotteiden uudelleenkäyttö, kierrätys ja jalostus uusiomateriaaleiksi voivat kehittyä kannattavaksi liiketoiminnaksi.  

Helsingin kiertotalousklusterin projektipäällikkö Mira Jarkko tiedostaa, että alan taloudelliset resurssit ovat tällä hetkellä tiukilla, mutta  toisaalta nyt voi löytyä aikaa uuden liiketoiminnan kehittämiseen.  

– Nyt on hyvä hetki tarkastella, miten oma liiketoiminta soveltuu kiertotalouden mukaiseen toimintaan ja miten sieltä löytyisi myös taloudellista hyötyä, Jarkko sanoo.  

Kiertotalousratkaisuja kehittävät yritykset voivat ehdottaa kokeiluideaa hakemalla mukaan innovaatiohaasteeseen, jossa mukaan valitut yritykset saavat sparrausta ja tukea kokeiluideansa jatkotyöstöön. Ehdotukset esitellään joulukuun alussa ja kaupunki toteuttaa ehdotuksista vähintään yhden pilotin vuoden 2024 aikana.    

Innovaatiohaaste tuo ratkaisujen lisäksi näkyvyyttä rakentamisen kiertotaloudelle  

Helsingin kiertotalousklusteri järjesti vastaavan innovaatiohaasteen vuosi sitten betoniteollisuudelle. Haasteessa palkittuja ratkaisuja pilotoidaan parhaillaan esimerkiksi Malminkartanon pilottipuistossa, jonne EcoUp Oyj toimitti purkumateriaalista valmistettuja Cubeco-elementtejä. 

 – Pilotti on ollut upea mahdollisuus testata uutta ratkaisua oikean asiakkaan kanssa ja oikeassa ympäristössä. Olemme saaneet paljon yhteydenottoja jatkoprojekteja silmällä pitäen ja lisää kartoitetaan parhaillaan.  Kiertotalousklusteri on ollut suureksi avuksi Cubeco -tuotteiden eteenpäin viennissä, kertoo EcoUpin teknologiapuolen projektipäällikkö Saara Hakamaa.  

Nyt käynnissä olevan innovaatiohaasteen yrityksiä sparraavat Helsingin kiertotalousklusterin lisäksi Bonava, Veritas, Sato, Skanska, Hartela, JMB, Spolia, A-Insinöörit, Kierivä, IdeaStructura sekä haasteen fasilitoija Motiva Services.  

Motiva Servicesin liiketoimintajohtaja Pirjo Jantunen kannustaa rakennusalan yrityksiä hakemaan rohkeasti mukaan haasteeseen. 

– Rakentamisen kiertotalouden eteneminen edellyttää uusia innovaatioita: uusia ratkaisuja, työtapojen ja prosessien kehittämistä, uusia työkaluja ja uutta ajattelua. Parhaita ratkaisuja ei kehitetä yksin, vaan yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Innovaatiohaaste tarjoaa tähän hyvän väylän ja mahdollisuuden pilotoida ratkaisua käytännössä Helsingin kaupungin kanssa.

Hae mukaan 20.10.2023 mennessä 

Lisätietoja Jenni Uusitalo, Motiva Services  
jenni.uusitalo@motiva.fi

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *