Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon sai arkinen, yhteistä hyvää tuottava puurakennus, päiväkoti Martta Wendelin. (Kuva: Tuusulan kunta)

Vuoden 2023 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto on myönnetty tuusulalaiselle päiväkoti Martta Wendelinille, Tuusulan kunta kertoo tiedotteessaan. AFKS Arkkitehtien suunnittelema puurakenteinen päiväkoti on palkitsemisperustelujen mukaan erinomainen esimerkki siitä, miten rakentamisessa voidaan pyrkiä kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Palkinnon saajan tänä vuonna valinnut Anna Herlin korosti valinnassaan kohteen kauaskantoisia vaikutuksia käyttäjiinsä, ympäristöön ja ilmastoon.

– Tuusulan kunta on osoittanut olevansa tulevien sukupolvien edunvalvojien etujoukoissa tekemällä rohkeita päätöksiä käytöstä poistuneiden tilojen korvaamisessa. Päiväkoti Martta Wendelin on uudisrakennus, jota todella tarvittiin ja joka on rakennettu varmasti sekä terveelliseksi että turvalliseksi, Herlin sanoo.

– Päiväkodin lapsilähtöisyyden huomaa mittakaavojen yhteensovittamisesta: itse rakennus on valtavan suuri, mutta sisätiloissa kaikki on kuitenkin lapsen mittakaavassa. Pienryhmätilat on pilkottu turvallisen kokoisiin yksiköihin, ja käsienpesupaikat löytyvät lapsen käsien korkeudelta. Valtava, luonnonmukainen ja monimuotoinen piha-alue täyttää lasten suurta ja tärkeää tarvetta juosta, hyppiä ja kiipeillä. Päiväkoti Martta Wendelin on pieni pala tavoittelemisen arvoista tulevaisuutta tässä päivässä, Anna Herlin toteaa.

Tulevaisuuteen katsovaa arkkitehtuuria

Päiväkoti Martta Wendelin on kymmenelle lapsiryhmälle ja noin 200 lapselle suunniteltu, vuonna 2022 valmistunut puurakennus, joka sijaitsee Tuusulanväylän lähellä. Meluhaitat ja liikenteen päästöt on minimoitu taitavalla sijoittamisella. Sisätilat on suunnattu etelään kohti puistomaisemaa.

Rakennus on osa Tuusulan kunnan historiallisen suurta palveluverkkouudistusta, jolla turvataan modernit, virikkeelliset ja turvalliset tilat opetukselle ja varhaiskasvatukselle.

– Tämä on hieno kunnianosoitus ja kertoo, että tekemiämme ratkaisuja arvostetaan. Teimme paljon etukäteissuunnittelua arkkitehtien kanssa. Halusimme päiväkoti Martta Wendeliniin avaruutta, muunneltavuutta ja tekemiseen innostavan ympäristön. Mielestäni olemme onnistuneet todella hyvin, iloitsee sivistysjohtaja Tiina Simons.

– Valoisuus ja aidot luonnonmateriaalit puhuttelevat meitä käyttäjiä joka päivä. Erityisen pidettyjä ovat esimerkiksi toiminnalliset tilat, kuten aistihuone ja ateljeetilat. Pienimmille lapsille on tärkeää kodinomaisuus, jota korostetaan tilojen sijoittelulla, kertoo päiväkodin johtaja Anu Hannila.

Päiväkoti toimii hiilinieluna

Finalistikohteet valinnut esiraati korostaa arviossaan, että päiväkodin ulko- ja väliseinien sekä välipohjien rakenteiksi valittu CLT-massiivirakenne on käyttäjiensä terveyden ja turvallisuuden sekä rakennuksen hiilikädenjäljen kannalta erinomainen valinta. Se on myös omiaan vaimentamaan päiväkodin arjen melua.

Päiväkodin suunnittelusta vastasivat AFKS Arkkitehtien Jari Frondelius, joka toimi hankkeen pääsuunnittelijana, arkkitehdit Jaakko Keppo ja Juha Salmenperä sekä projektiarkkitehdit Tommi Kantanen ja Mikko Liski. Pihan suunnittelusta vastasi toimistossa maisema-arkkitehti Soile Heikkinen.

– Palkinto tuntuu erityisen hyvältä kohdistuessaan arkiseen, yhteistä hyvää tuottavaan rakennukseen. Suunnittelemme toimistossamme pääasiassa kouluja ja päiväkoteja, joten päiväkoti Martta Wendelin edustaa meille työtä, jota teemme päivittäin, kohteen pääsuunnittelija Jari Frondelius sanoo.

Finaalissa viisi kilpailijaa

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaita vuonna 2023 olivat päiväkoti Martta Wendelinin ohella Ajurien talli, Taidemuseo Chappe, Lauttasaaren kirkon peruskorjaus sekä Tanssin talo.

Finalistikohteet valinneeseen esiraatiin kuuluivat professori Rainer Mahlamäki (pj), arkkitehti Sarlotta Narjus, arkkitehti Harri Hautajärvi ja professori Jenni Reuter. Esiraadin sihteerinä toimi SAFAn entinen pääsihteeri Paula Huotelin.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinnon tarkoituksena on lisätä arvostusta luovaa korkealuokkaista arkkitehtuuria kohtaan sekä nostaa esille arkkitehtuurin kulttuurista arvoa ja hyvinvointia lisäävää merkitystä.

Palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014 Varsovassa sijaitsevalle Puolanjuutalaisten historian museolle, jonka on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *