Tampereen raitiovaunuliikenne alkoi elokuussa 2021. Nyt ratikalla on tehty jo yli 23 miljoonaa matkaa. (Kuva: Pasi Tiitola/Tampereen Raitiotie Oy)

Tampereen Ratikasta on tullut erittäin suosittu joukkoliikenneväline. Vuosittain tehtävän Tampereen Ratikan kuluttajatutkimuksen mukaan peräti 87 prosenttia tamperelaisista suhtautuu Ratikkaan positiivisesti.

Ratikan suosio on näkynyt myös matkustajamäärissä, jotka ovat jatkuvassa kasvussa. Ensimmäisenä liikennöintivuonna Ratikalla tehtiin lähes 10 miljoonaa matkaa ja toisena vuonna matkustajamäärä on ollut yli 13 miljoonaa. 50000 päivittäisen matkustajan rajapyykki ylitettiin ensimmäistä kertaa marraskuussa 2022. Tällä hetkellä korkein päivittäisten matkustajien määrä on ollut 31. maaliskuuta 2023, jolloin matkoja tehtiin 53353 kappaletta.

Tampereen seudun joukkoliikenteessä eli Nyssessä toteutetaan jatkuvaa asiakastyytyväisyystutkimusta, jolla seurataan Nyssen linjojen suositteluhalukkuutta. Sen mukaan vuoden 2023 tammi-kesäkuussa yleisarvosana Nysse-alueen ratikkalinjoille oli 4,4, bussilinjoille 4,1 ja bussiliityntälinjoille 4,3.

Lisäksi Ratikkaliikenteen yleistä asiakastyytyväisyyttä mitataan kuukausittain kysymällä matkustajilta kuljettajien toiminnasta, Ratikan turvallisuudesta, siisteydestä ja aikataulun mukaisesta ajosta sekä pysäkkien siisteydestä. Sen mukaan matkustajat ovat erittäin tyytyväisi Ratikan palvelutasoon – vuoden 2023 osalta asiakastyytyväisyyden keskiarvo on 4,6 viidestä.

– Matkustajamäärät ovat olleet voimakkaassa kasvussa Nysse-alueella niin ratikoissa kuin busseissakin. Tällä hetkellä Nysse-liikenteen vuotuinen matkustajamäärä on 48,3 miljoonaa matkaa, mikä on yli 15 prosenttia enemmän kuin ennen pandemiaa vuonna 2019, sanoo Nyssen joukkoliikennejohtaja Mika Periviita.

– Ratikan osuus Nysse-alueen matkoista on tällä hetkellä noin 28 prosenttia ja osuus kasvaa hieman lisää, kun Ratikan liikennöinti Lentävänniemeen osana läntistä linjastouudistusta alkaa loppiaisen jälkeen tiistaina 7. tammikuuta 2025, Periviita sanoo.

Tampereen Raitiotie Oy on tilannut osan 2 liikennöintiin kahdeksan uutta raitiovaunua, jotta vaunukapasiteetin riittäminen varmistetaan. Uudet raitiovaunut toimitetaan Tampereelle heinäkuun 2024 ja huhtikuun 2025 välisenä aikana.

– Tällä hetkellä Tampereella on kaksikymmentä Škoda Groupin Kajaanin Otanmäen tehtaalla valmistamaa ForCity Smart Artic -raitiovaunua. Aiemmin niistä ajossa oli kerrallaan 15 vaunua, ja nyt Santalahden liikennöinnin aloittamisen myötä ajossa on kerrallaan 16 vaunua. Tampereen Ratikka liikennöi kahdella linjalla: linja 1 liikennöi Taysin alueelta Sorin aukiolle ja linja 3 Hervannasta Santalahteen, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö kertoo.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *